Jaapani lapsrobot õpib nagu inimene

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsrobot CB2.
Lapsrobot CB2. Foto: AFP / Scanpix
Lapsele sarnanev robot CB2 arendab inimestega suheldes oma sotsiaalseid oskusi nagu pisikene laps, kes suhtleb oma emaga.

130 sentimeetrit pikk robot jälgib enda ümber toimuvat ning suudab sellest teha järeldusi. Tegemist on Jaapani intelligentseima robotiga, kes on võimeline õppima samamoodi kui inimlapsed, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

«Beebide ja väikelaste algteadmised on väga piiratud, kuid nad on võimelised palju õppima,» ütles Osaka ülikooli professor Minoru Asada, kelle töörühm 33 kilogrammi kaaluva lapsroboti ehitas.

Nüüd üritavad nad õpetada robotit mõtlema samamoodi kui beebid, kes analüüsivad oma ema lugematuid erinevaid näoilmeid ning jagavad need põhikategooriatesse, nagu kurbus ja rõõm.

Roboti helehalli kummilaadse naha all asub 197 rõhusensorit, seega tajub CB2 ka puudutusi, näiteks pea silitamist. Robot jälgib emotsioonide väljendusi silmakaameratega, salvestab neid mälusse ning lahterdab neid erinevatesse kategooriatesse, kirjeldas Asada.

Teadlase sõnul on tema töörühm teinud alates 2007. aastast, mil nad CB2 esmakordselt maailmale tutvustasid, olulisi edusamme. Kahe aasta jooksul on CB2 õpetanud ennast inimese abiga kõndima ning suudab nüüd ruumis küllalt sujuvalt liikuda, kasutades 51 kunstlihast.

Järgmise kahe aasta jooksul loodetakse robot õpetama lihtsamate lausetega rääkima, tema intelligents võiks võrduda umbes kaheaastase lapse omaga.

Lähimate aastakümnete jooksul jõuab teadus Asada arvates robotiliigi väljaarendamiseni, kelle õppimisvõime võiks jääda inimese ja šimpansi vahepeale. Ta loodab, et CB2 saab selle ülesande juures teedrajavaks masinaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles