Parts astus Skype´i eest välja

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts..
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandusminister Juhan Parts mõistis täna Euroopa Parlamendi suurima fraktsiooni ERP-ED (Euroopa konservatiivid ja kristlikud demokraadid) väljasõiduistungil peetud kõnes hukka mobiilsideoperaatorite tegevuse, kes ei luba oma klientidel Skype´i kasutada.


Partsi sõnul on vajalik ka keerulistel aegadel soodustada konkurentsi turgudel ja mitte piirata rakenduste levikut mobiilivõrkudes. «Vaba konkurents turgudel tuleb tarbijatele ainult kasuks, samas kui ettevõtted, mis ei suuda seista silmitsi konkurentsiga kodus, ei osutu tõenäoliselt edukaks ka mujal,» sõnas Parts.

Üks Euroopa suurimaid mobiilioperaatoreid on avalikult öelnud, et piirab Skype'le ligipääsu iPhonede's oma võrgus ning Wifi levialades. «Kas keegi kujutab ette seda, et elektrivõrgu ettevõte omab õigust otsustada selle üle, millist pesumasinat keegi peab kasutama. Ma ei räägi seda juttu üksnes seepärast, et Skype on loodud Eestis ja siin toimub tema arendamine. See juhtum on katsekivi, mis näitab seda, kas me tahame toetada innovatsiooni, arendades Euroopa Liidu siseturgu nii, et see oleks innovatsioonisõbralik ja rahvusvaheliselt atraktiivne ärikeskkond. On äärmiselt vajalik kaitsta lõpp-kasutajate õigusi Euroopa muudetavas telekomiraamistikus,» ütles Parts.

Euroopa Komisjoni planeeritavate sidepaketi muudatustes on sätestatud, et sideteenuse osutajad peavad lepingus lõpp-kasutajale esitama kõik rakendused, mida tema võrgus kasutada ei saa.

Eesti toetab selle seisukoha väljajätmist direktiivi muudatustes ning võimalust, et kõik legaalsed teenused ja rakendused oleksid sidevõrgus lubatud, kuna rakenduste piirangutele tuginedes võivad sideteenuse osutajad hakata piirama legaalsete rakenduste ja e-teenuste turulejõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles