Üliterav HD-televisioon on Eestis igapäevaseks saamisest kaugel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil räägib Jüri Pihel digitelevisioonist..
Pildil räägib Jüri Pihel digitelevisioonist.. Foto: Sony.

Ehkki juba täna õhtul kannab ETV Eurovisiooni lauluvõistlust üle eriti kvaliteetset telepilti pakkuvas kõrglahutusformaadis HDTV, takistab televisiooni tulevikumuusika HDTV levikut Eesti telejaamade aeglus uuele formaadile üleminekul.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan kinnitas, et uue põlvkonna televisiooni levikut piirab asjaolu, et ükski Eesti telekanal püsivalt kõrglahutusega pilti ei paku. «Ka välismaiseid HDTV-formaadis kanaleid on vähe,» tunnistas ta.

Reiljani kinnitusel on Elioni interneti vahendusel leviva digitelevisiooni üks esimesi kõrglahutustooteid Elioni digi-tv paketti kuuluv videolaenutus, kus vaataja saab filmi tellida oma teleekraanile kodust lahkumata.

Telejaamade jaoks on takistuseks kõrglahutustehnika kõrge hind, sisuliselt tuleb välja vahetada kogu telejaama tehnika. Rahvusringhäälingu funktsionärid on hinnanud, et ETV ühe kanali kõrglahutusformaadile üleviimine maksaks umbes 200 miljonit krooni.

HDTV katsetused Eestis siiski käivad, Eesti Televisioon ja Levira edastavad ETV pilti ka kõrglahutusformaadis, kuid see on siiski poolik lahendus - seal on tavaformaadis üles võetud telepilt digitaalselt muundatud kõrglahutuspildiks.

Selle eesmärk on aga tehnoloogia katsetamine, kuna pildikvaliteedi seisukohalt on see võrreldav räpase fotokaameraga pildistamisele: kui lääts objektiivi ees on tolmune ja must, ei tee ükskõik kui suure eraldusvõimega kaamera selle taga imesid.

Tele- ja raadioringhäälingut edastav Levira on siiski ostnud tehnika viimaseks sõnaks peetava ülekandebussi, mis lubab muu hulgas edastada ka HD-formaadiga telepilti. Ettevõte pakub sellega teenuseid mitmetele telejaamadele üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles