Teadlased lõid DVDst tuhandeid kordi mahukama ketta

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased lõid tavalisest DVDst tuhandeid kordi mahukama ketta. Pildil plaadid.
Teadlased lõid tavalisest DVDst tuhandeid kordi mahukama ketta. Pildil plaadid. Foto: Caro / Scanpix
Austraalia teadlastel õnnestus luua tavalise DVD mõõtmetega, kuid andmemahutavuselt mitmeid tuhendeid kordi võimsam ketas, mis võib müügile tulla juba lähema kümne aasta jooksul.

Swinburne`i tehnoloogia ülikooli teadlasterühm kasutas mahukama ketta loomiseks nanoosakesi ja sai tavalise kolmedimensioonilise DVD asemel viiedimensioonilise ketta, kirjutas Reuters.

«Meil õnnestus näidata, et nanostruktuuriga materjali saab kettale lisada ja tõsta nii andmemahutavust ketta mõõtmeid suurendamata,» rääkis rühma liige Min Gu. «Need lisadimensioonid on võtmeks ülisuure mahutavusega ketaste loomiseks.»

Andmeid õnnestus Swinburne`i teadlastel uuele kettale salvestada 1,6 terabaidi jagu, kuid potentsiaali on kettal rohkemgi. Ühest terabaidist piisab näiteks 300 filmi või 250 000 laulu salvestamiseks.

Teadlaste sõnul võiksid uued kettad üsna pea kasutust leida ülisuurte failide salvestamiseks näiteks meditsiinis, finantsasutustes, sõjaväes ja turvavaldkondades. Enne laiemat kasutuselevõttu tuleb siiski lahendus leida teatud probleemidele, näiteks on liialt aeganõudev andmete kirjutamise protsess.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles