Tesla Motors teenis kümneaastase ajaloo jooksul esimese kasumi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA elektriautode tootja Tesla Motors teatas, et jõudis esimest korda oma tegutsemisaja jooksul kasumisse.

Interneti makseteenuse PayPal ja erakosmosefirma SpaceX kaasasutajana kuulsaks saanud Lõuna-Aafrika päritolu miljardäri Elon Muski juhitav ettevõte teenis käesoleva kalendriaasta esimeses kvartalis rekordilise 562 miljoni dollari suuruse müügitulu juures kasumit 12 senti aktsia kohta, ületades sellega Thomson Reutersi analüütikute keskmist prognoosi lausa kolm korda.

Kuigi seni hiigelkahjumitega maadelnud Tesla Motors teatas kasumist juba märtsi lõpus, ei osatud nii head tulemust oodata ka ettevõtte peakorteris Palo Altos.

Firma edu põhjuseks on eelmisel aastal turule paisatud sportsedaani Model S-i populaarsus, mille müügitulemused ületasid isegi ettevõtte enda lootusi – tänavu esimese kolme kuuga leidsid omaniku 4900 sõidukit ehk 400 autot algselt loodetust rohkem. Ühtlasi haaras Model S juhtohjad ka USA elektriautode turul – esimeses kvartalis müüdi soodsamaid konkurente Chevrolet’ Volti 4239 ja Nissan Leafi 3539 eksemplari.

Tesla Motors loodab tänavu müüa vähemalt 21 000 Model S-i, auto hind algab Ühendriikides koos riigi toetusega 62 500 dollarist. Suve lõpus peaks sportsedaan jõudma ka Euroopasse.

Müügipotentsiaali peaks mitmete disaini- ja rohetehnoloogiaauhindadega pärjatud autol jätkuma ka koduturule – Muski hinnangul saavad sõidukit äsja avalikustatud uue finantseerimisprogrammi abil endale lubada umbes 10 miljonit USA majapidamist.

Erakordseks muudab Tesla Motorsi kvartalitulemused elektriautode sektori üsna kehv üldseis. Näiteks Fisker, Vehicle Production Group ja Coda Holdings on kas juba pankroti välja kuulutanud või teevad seda ilmselt lähiajal.

Samas ei garanteeri ühe kvartali positiivne tulemus veel ettevõtte edasist edu. Kuigi tänavu esimeste kuudega on Tesla Motorsi aktsia hind juba peaaegu kahekordistunud, on Reutersi andmetel ettevõtte aktsiate langusele panustajate hulk üsna senise rekordi lähedal. Viimane tähendab, et paljud investorid usuvad, et autotootja on siiski nõrgem, kui praegune aktsiahind seda näitab.


Tesla Motors Inc.

•    Asutatud: 2003

•    2013. aasta esimese kvartali puhaskasum: 11,2 mln dollarit

•    2012. aasta puhaskahjum: 396,2 mln dollarit

•    2011. aasta puhaskahjum: 254,4 mln dollarit

•    Maailma esimene Tesla Model S-i omanik oli eesti juurtega riskiinvestor Steve Jurvetson, kes on ka Tesla Motorsi nõukogu liige.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles