Noored autojuhid ülehindavad oma võimeid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor autojuht, foto on illustratiivne
Noor autojuht, foto on illustratiivne Foto: AP / Scanpix
Kaks välismaist uuringut kinnitavad, et noored autojuhid hindavad oma võimeid tugevalt üle.

Näiteks usuvad nad, et on tänu noorusele halbade teeolude suhtes valvsamad, suudavad sõidu ajal ka mobiiltelefoniga rääkida ning kontrollivad autot ka purjuspäi rooli istudes, kirjutab Healthday.

Statistika kinnitab aga muud. USAs kogutud andmete järgi satuvad algajad autojuhid õnnetustesse sagedamini ning kannatavad neis raskemalt. Ühendriikide rahvastikust moodustavad 15-24 aastased inimesed vaid 14 protsenti, kuid põhjustavad ligi 30 protsenti mootorsõidukitega seotud õnnetustest.

Philadelphia lastehaigla uurija Kenneth R. Ginsburg küsitles keskkooliõpilasi, uurides nende hoiakuid erinevate autoroolis tekkida võivate riskantsete olukordade suhtes. Selgus, et enamik noori pidas mobiiltelefoniga rääkimise mõju juhtimisele väheoluliseks, samuti ei mõistnud nad, et mitmete teismeliste kaasreisijate sõidutamine suurendab õnnetustesse sattumise riski.

Teine sarnane küsitlus korraldati Kanadas ning see uuris keskkooliealiste noorte hoiakuid. Uuringust selgus, et kooliõpilaste arvates võimaldavad noorus ja kiire reageerimisvõime neil juhtida ka halbade teeolude korral või alkoholijoobes olles.

Samuti uskusid Kanada noorukid, et autoõnnetused juhtuvad eelkõige tehniliste probleemide ja teemärgistuse tõttu, mitte juhtide süül. Valdav oli ka arusaam, et arstid suudavad avariisse sattunud inimese elu päästa ja ta täiesti terveks ravida.

Ehkki purjuspäi rooli istunud teismelisi oli suhteliselt vähe, on Ginsburgi sõnul muret tekitav see, et paljud algajad juhid lobisevad sõidu ajal telefoniga või võtavad peale mitu kaassõitjat. Tema sõnul peaksid eelkõige lapsevanemad jälgima, et nende järeltulijad autoroolis ohutult käituks.

«Vanematele esitatav väljakutse seisneb selles, et nad peavad selgeks tegema, et piiranguid ei seata mitte kontrollimise, vaid turvalisuse tagamise eesmärgil,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles