Ameeriklased kirjutavad autot juhtides tekstisõnumeid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoroolis mobiili kasutamine.
Autoroolis mobiili kasutamine. Foto: SCANPIX.

Kaheksa USA osariiki on juba keelanud auto juhtimise ajal tekstisõnumite kirjutamise ning ilmselt tuleb neile peagi lisa, sest selline jabur ja vastutustundetu tegevus on värske uurimuse andmetel USAs eriti noorte hulgas väga levinud.


Tervelt 26 protsenti mobiiltelefonide kasutajaist tunnistab, et on autot juhtides tekstisõnumeid kirjutanud. 60 protsenti neist on vanuses 16-19 ehk tegemist on peamiselt noorte ja kogenematute autojuhtide hulgas levinud harjumusega, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Kõige enam tegeldakse sõidu ajal SMSide koostamisega Tennessee osariigis (42 protsenti) ning kõige vähem Arizonas (18,8 protsenti). Samas mõistavad inimesed üldiselt sellise tegevuse ohtlikkust, sest tervelt 83 protsenti vastajaist arvab, et autojuhtimise ajal peaks tekstisõnumite koostamine olema keelatud, kirjutas LiveScience.

Simulaatoritel läbi viidud katsed on näidanud, et teksti sisestamine auto juhtimisega samal ajal on väga ohtlik tegevus. Hajunud tähelepanuga inimesed muudavad ilma mingi põhjuseta kiirust ning kalduvad kergesti kas teepervele või ületavad tee telgjoone.

Igal aastal saab USA teedel toimunud õnnetustes surma umbes 40 000 inimest. Kui paljud neist hukkuvad tekstisõnumite koostamise tõttu, pole aga teada, sest vastavat statistikat ei koguta.

SMSide koostamine on ilmselt ohtlikum kui mobiiliga rääkimine, kuid mõne aasta eest läbi viidud uurimus näitas, et ka pelgalt helistamine alandab inimese juhtimisvõimed keskmise roolijoodiku tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles