Uudne seade avastab riiete all relva peitva inimese ka tänaval

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Briti teadlased töötasid välja väikese kaasaskantava seadme, mis aitab politseil tuvastada inimesi, kes varjavad riiete all külm- või tulirelvi.


Seade suudab potentsiaalset kurjategijat uurida kauguselt, mis ei tohiks äratada kahtlust, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Skänner saadab välja mikrolaineid ning analüüsib seejärel objektilt tagasipeegeldunud kiirgust. Selline tehnoloogia võib leida kasutust näiteks lennujaamades või ka tänaval, kui on põhjust kahtlustada, et seal liigub mõni kurjade mõtetega riiete all relva varjav isik, kirjutas BBC.

«Tehnoloogia sarnaneb mõnevõrra juba praegu lennujaamades kasutusel olevate kehaskännerite omaga, kuid mingit pilti uuritava kehast ei moodustu. Selle asemel analüüsib arvuti peegeldunud kiirgust ning teeb selle alusel otsuse, kas osa laineid on peegeldunud tagasi püstolilt või noateralt,» selgitas seadme väljatöötamist juhtinud professor Nick Bowring Manchesteri ülikoolist.

Bowringi sõnul on tema töörühm leidnud viisi, kuidas edukalt eristada relvadelt peegeldunud signaali teistelt ohututelt esemetelt. «Valehäirete osakaal on väga väike,» lisas ta.

Seade on praegu testimisel Manchesteri politsei käes, kes peab veenduma, et tehnoloogiast on reaalsetes olukordades abi. Kui katsed lähevad edukalt, võib politsei uue seadme kasutusele võtta järgmise kahe aasta jooksul.

Skänneri väljatöötamine maksis Bowringi sõnul üsna vähe, kõigest mõnisada tuhat naela (alla viie miljoni krooni). Arendustööst võtsid lisaks Manchesteri ülikooli teadlastele osa ka Newcastle'i ja Londoni Kuninganna Mary ülikooli teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles