Euroopa Liit kulutab 1,9 miljardit eurot elektriautode teadus- ja arendustööks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriauto laadimine.
Elektriauto laadimine. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskuse (JRC) avaldatud raporti «Sillutades teed elektrilisele maanteetranspordile» kohaselt viiakse perioodil 2007-2015 Euroopa Liidus ellu üle 320 elektriautodele suunatud projekti, kogueelarvega 1,9 miljardit eurot.

1,4 miljardi euro eest teadus- ja arendusprojekte

Arendustöö 1,9 miljardi suurusest kogueelarvest moodustavad teadus- ja arendusprojektide investeeringud 1,4 miljardit eurot, sealhulgas 34,6 protsenti kaasfinantseeringust pärineb erinevatest Euroopa Liidu programmidest. Suurem osa elektriautode teadus- ja arendusprojekte keskendub auto juhtimissüsteemidele (aku, elektrimootori ja jõuelektroonika koostoimele), energia akumuleerimisele ning auto kerele ja disainile. Paljud projektid on seotud elektriautode laiemat kasutuselevõttu takistavate teguritega, nagu näiteks elektriauto hind ja sõiduulatus.

470 miljonit eurot turu valmisoleku testimiseks

Raporti kohaselt on elektriautode näidisprojektid olulised testimaks klientide vastuvõtlikkust ja turu valmisolekut elektriautode kasutuselevõtuks. Peamiselt riiklikest programmidest rahastatavate näidisprojektide maht ulatub 470 miljoni euroni, mille eest rahastatakse 135 projekti elluviimist suuremates Euroopa linnades (Berliin, Rooma, Pariis, London). Näidisprojektide kaudu tegeletakse selliste väljakutsetega nagu infrastruktuuri piirangud ja elektriautode sõiduulatus ning testitakse elektriautode laadimisvõrgustikega seotud aspekte, innovatiivseid info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahendusi, erinevaid elektriautodega seotud teenuste osutamise äriskeeme (postiteenus, taksoteenus jt) ja elektriauto laadimise infrastruktuuri arendamise võimalusi.       

Kommunikatsioonivahend elektriauto populariseerimiseks

Lisaks on Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskus (JRC) arendanud interaktiivse kommunikatsioonivahendi, mis võimaldab kasutajal saada üldise ettekujutuse elektriautodest, sealhulgas auto kasutamise peamistest eelistest ja puudustest. Kasutaja saab sirvida Euroopa Liidu ja liikmesriikide kaasrahastatavaid teadus- ja arendusprojekte ning leida täiendavat informatsiooni huvipakkuva projekti eelarve, partnerite, kirjelduse jms kohta. Nimetatud kommunikatsioonivahend pakub ka ülevaate Euroopa Liidu ja liikmesriikide kaasrahastatavate näidisprojektide hulgast ja asukohast ning võimaluse hankida iga projekti kohta detailsemat teavet. Lõplik versioon nimetatud kommunikatsioonivahendist lastakse käiku 27ndal rahvusvahelisel elektrisõiduki sümpoosiumil, mis toimub käesoleva aasta novembris Barcelonas.

Raport on kättesaadav veebiaadressilt:

http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/111111111/27868/1/report_e-mobility_projecs_final_online.pdf

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles