Eesti tahab muuta NATO kasuks raadiosagedusplaani

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antennid katusel.
Antennid katusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandusministeerium saatis kooskõlasturingile määruse, mis eraldab militaarotstarbeks lisasagedusi ja avab uued kanalid raadioamatööridele.


Uue sagedusplaani jõustumisega täidab Eesti kui NATO liikmesriik oma kohustusi sagedusressursi osas, seisab eelnõu seletuskirjas.

Määruse jõustumisega avaneb kaitsejõududel võimalus VHF (very high frequency) sagedusalas lisaressursi kasutamiseks militaaroperatsioonide läbiviimisel.

Võttes arvesse Euroopa ühispoliitika prioriteedid, eraldatakse määruse eelnõuga lisaressursi kaitsejõududele sagedusalades 30-47 MHz ja 235-267 MHz. Kaitsejõudude ettepanekul ning kooskõlas ITU raadioeeskirjade sätetega on mitmesse sagedusalasse lisatud uued kasutusrežiimid nagu liikuv maaside ja raadiolokatsioon.

Seoses 2005. aastal alustatud raadioringhäälingulinkide (nende kaudu suhtlesid raadiojaamad näiteks teletorniga - toim) ümbertõstmise projekti lõpetamisega sagedusalast 308-312 MHz, jääb ülalmainitud sagedusala kaitsejõudude ainukasutusse.

«Arvestades, et tegemist on väga olulise NATO sagedusalaga 225-400 MHz, on lisaressursi kasutamise võimalus militaarside arengule tähtis,» märgitakse seletuskirjas.

Määruse jõustumisega hakkab kehtima ka ülemaailmse raadiosidekonverentsi otsus allmärkusega 5.141C ehk raadioamatööridel võimaldatakse kasutada seni ringhäälingule eraldatud sagedusala 7100-7200 kHz.

Määruse eelnõu võimaldab 6,25 MHz ribalaiusega kanalite kasutamist liikuva maaside sagedusalades 406,1-410 MHz, 450-460 MHz ja 460-470 MHz. Muudatus on tingitud seadmete arengust ning raadispektri kasutamise efektiivsuse tõstmise vajadusest. Uued kitsama sagedusriba kasutamist võimaldavad seadmed on turule tulnud ning operaatorid tunnevad huvi seadmete kasutuselevõtu vastu.

Määruse eelnõu eesmärgiks on tagada Eesti raadiosagedusplaani ühtlustamine sageduskasutusega Euroopas ning viia Eesti raadiosagedusplaan kooskõlla Euroopa Postside- ja Telekommunikatsiooni Administratsioonide Konverentsi (CEPT) Elektroonilise Side Komitee (ECC) uute ja muudetud otsuste ja soovitustega ning Euroopa Komisjoni uute otsustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles