Juhiloa järele tuleb tulla kas või teisest ilmaotsast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisest riigist arvuti vahendusel asju ajades ARKist rahvusvahelist juhiluba kätte ei saa.
Teisest riigist arvuti vahendusel asju ajades ARKist rahvusvahelist juhiluba kätte ei saa. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hulk Postimees.ee bürokraatiateemalisele üleskutsele vastanud lugejatest kurtis asjaajamise keerukuse üle seoses autoregistrikeskusega (ARK). Näiteks ei saa välismaal olles ARKist taotleda rahvusvahelist juhiluba.

Anonüümseks jääda palunud lugeja kirjutas: «Soovisime välismaal olles tellida rahvusvahelist juhiluba. Esitasime selleks digitaalse allkirjaga taotluse ja skannitud passifoto ning olime valmis volitama Eestis viibivat tuttavat seda ARKist ära tooma.»

Püüdlikult vormistatud dokumentidest aga ei piisanud.

«Saime mitmenädalase kirjavahetuse käigus erinevaid jaburaid vabandusi selle kohta, miks luba väljastada ei saa. Kuni selleni, et rahvusvahelise loa väljastamiseks peab inimene oma kehtiva loaga ARKi ilmuma ja tõestama, et tal on luba. Ja seda vaatamata sellele, et ARK on juhiloa inimesele ise väljastanud!»

Maanteeameti avalike suhete spetsialist Timo Vijar selgitas, et rahvusvaheline juhiluba on isikut tõendava dokumendi omadustega ja seetõttu ei saa ka teist isikut volitada selle kättesaamiseks.

ARKist digitaalselt taotletud loa kättesaamiseks tuleb Eestisse sõita, minna ARKi büroosse, oma isikut tõendada ja anda allkiri.

Postimees.ee`le kirjutanud lugejale selline lahendus ei sobinud.

«Luba pole siiamaani, kuna lõpuks tundus lihtsam välismaal trahvi maksta.»

«Kordagi ei püütud leida võimalust, kuidas olukord lahendada, tuli ainult põhjendusi, miks ei saa ja pole võimalik,» oli kirjutaja nördinud.

Vijar lisas, et läinud kuust on siiski olemas võimalus juhiluba välisriigis kätte saada ja selleks tuleb pöörduda antud riigis asuvasse Eesti välisesindusse. Sarnane võimalus kehtib samuti esmase juhiloa ja lubade duplikaatide puhul. Välisesindustest ning aukonsulite käest on võimalik juhilube kätte saada, kuid lubade vahetamise taotlused tuleb esitada Maanteeameti liiklusregistri büroodele Eestis.

Juhilubade väljastamine välisesindustes ja aukonsulite poolt puudutab vaid Eesti kodanikke. Eestis elamisluba omavatele välismaalastele antud teenus ei laiene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles