Tuulikud saavad kuju muutvad labad

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikupark.
Tuulikupark. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kui senised jäigad tuulikute labad saaks asendada tuule järgi kuju võtvate labadega, muutuks tuulikud märgatavalt efektiivsemaks ja töökindlamaks.


Esiteks võimaldaks tuule järgi kuju muutvad labad tuuleenergiat tõhusamalt ära kasutada ning teiseks väheneksid niimoodi mehaanilised pinged labades, mille tulemusel pikeneks tuulikute eluiga ja paraneks töökindlus, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

LiveScience'it.

«Idee sündis akvaariumikalade jälgimisel. Paljud lendavad ja ujuvad loomad muudavad oma kuju, et kohanduda nende ümber liikuva õhu või vee vooluga,» ütles San Diego ülikooli insener Aswaf Beyene.

Beyene juhib üht kahest töörühmast, mis tegelevad kuju muutvate labade väljatöötamisega. Teine sarnane töörühm asub Inglismaal Bristoli ülikoolis.

«Tuul võib tuulikulabade vastu olla väga karm. Turbiinid lülitavad end ebasobivates tingimustes välja, et labad tuulega võideldes ei murduks,» ütles lennundusinsener Paul Weaver Bristoli ülikoolist. «Kuju muutvad labad aga ei võitleks tuulega, vaid kasutaks seda hoopis ära,» lisas ta.

Tuulikute labad on valmistatud klaaskiu ja süsinikkiu kombinatsioonist, mis on jahutatud tahkesse vormi nii, et moodustuks võimalikult tugev ja jäik struktuur. Bristoli ülikooli teadlaste sõnul on hoolikalt kiudude asetust ja pingestatust kontrollides võimalik luua ka struktuur, mis suudab lülituda ühelt kujult teisele. Saades vastava elektrisignaali, muutuks labade kuju nii, et tuulele oleks eksponeeritud vajadusel suurem või väiksem labapind.

Weaveri sõnul on nad jõudnud valmistada kuju muutva helikopteri tiiviku ning on asunud nüüd koostööd tegema Taani tuuleenergia ettevõttega Vestas Wind Systems.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles