Digilevi märgi on saanud 159 telerimudelit

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler ja digiboks.
Teler ja digiboks. Foto: Raigo Pajula.

Üheksa kuuga on Eesti Digilevi ühildusvusmärgi saanud 159 sisseehitatud digiboksiga telerit ning neli digiboksi mudelit, mis tagab nende seadmete sobivuse kohalike telekanalite digitaalseks vastuvõtuks ka aastate pärast.

Alates eelmise aasta detsembrist on Eesti digilevi võrgus tõrgeteta töötamise garantii antud ZUUMboxi nime all tuntud Kaon Media seadmele ning firmade Topfield, Jacobson´s ja Strong digiboksidele.

Digiboksi sisaldavatest digiteleritest on praeguseks Digilevi märgi saanud ühtekokku 159 telerimudelit Sharpilt, Sonylt, LG-lt ja Philipsilt. Pidevalt täienevat testitud seadmete nimekirja saab vaadata digilevi veebilehelt.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli kinnitusel algavad odavamate digibokside hinnad 1000 kroonist, oluliselt on viimasel ajal langenud digitelerite hinnad.

«Kallimad digiboksid pakuvad enamasti rohkem lisavõimalusi ja erinevaid ühendusviise teleriga ning suudavad edastada üliselge pildiga HDTV-telekanaleid, kuid kodumaiste digikanalite vaatamiseks sobib hästi ka tavaresolutsiooni võimaldav odavam digiboks,» selgitas ta.

Kvaliteetse 32-tollise ekraanidiagonaaliga digiteleri võib Piheli sõnul soetada juba vähem kui 6500 krooni eest, väiksemad telerid on oluliselt odavamad.

Kõik Digilevi märgi saanud digiboksid ja digitelerid on läbinud põhjaliku testimise, vajadusel on tootjafirma teinud parandusi seadme tarkvaras. Digilevi märk seadmel tagab kodumaiste teleprogrammide häireteta vastuvõtu ning digi-tv lisavõimaluste korraliku toimimise.

Isegi kui ilma digilevi märgita seade toetab Eesti digilevi võrgus kasutatavat tehnoloogiat, ei pruugi testimata digiboks näidata korralikku pilti või ei tööta näiteks elektrooniline saatekava teleriekraanil või telepildi vaatamine laiekraani formaadis.

Digilevi on tavaantenniga vaadatav digitaalne televisioon. Digilevis on kõikjal üle Eesti territooriumi nähtavad nii tasuta leviga üleriigilised telekanalid kui ka tasulised kodumaised ja rahvusvahelised teleprogrammid, mida seni ainult kaabeltelevisiooni või satelliit-tv vahendusel vaadata sai.

Digilevis on praegu tasuta nähtavad ühtekokku 6 Eesti telekanalit: ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, Kanal 11 ja TV6. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb 1. juulil 2010, kui tavaantenniga vaadatav analoogtelevisioon välja lülitatakse. Kaabeltelevisiooni ja satelliittelevisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile tehnilises mõttes ei puuduta. Lisainfot ja nõu digilevi kohta saab veebilehelt www.digilevi.ee või abitelefonilt 17101.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles