Ekspert: Hotmaili paroole siiski ei häkitud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotmaili logo muutumine aja jooksul.
Hotmaili logo muutumine aja jooksul. Foto: Wikipedia.org

Riigi infosüsteemide arenduskeskuse infoturbe ekspert Anto Veldre kinnitas Kuku raadio saatele Päevapilk, et täna teatavaks saanud fakt 10 000 Hotmaili postkasti parooli levimisest internetis ei tähenda siiski, nagu oleksid need avalikuks tulnud häkkimise läbi.

Täna teatati, et ligi 10 000 veebipõhise meiliteenuse Hotmail parooli on lahti häkitud ja koos kasutajanimega internetti laiali laotatud.

Eksperdi hinnangul on juhtunud üks kahest: kas on kuskil veebisadis pealt kuulatud või on inimesed kergemeelselt ise oma paroolid välja andnud.

«Microsoft väidab, et inimesed on saanud nn õngitsuskirju, kus on lubatud midagi ja palutud oma parool sisestada,» rääkis Veldre.

Veldre usub, et tegelikult on netti jõudnud kindlasti palju rohkem kui 10 000 kasutajanime-parooli, neid võib olla lausa sadu tuhandeid ja pole põhjust arvata, et Eesti inimesed on pääsenud. Veldre soovitab inimestel järele mõelda, kas nad on viimasel ajal kuhugi saatnud oma Hotmaili parooli, sest ta kaldub arvama, et inimesed on ise oma parooli kuskil avalikustanud, netipealtkuulamist ta nii tõenäoliseks ei pea.

Seda, kas eksisteerib mõni kindel portaal, mille kaudu paroolid internetti lekitati, tänase seisuga veel teada pole.

«Paroole ja kontosid saavad kurjategijad kasutada erinevate pettuste läbiviimiseks,» rääkis Veldre ja soovitas inimestel kasutada erinevaid paroole. «Ei ole nii sama parool on MSNis, e-koolis, suhtlusportaalides ja meiliaadressidel,» manitses Veldre.

Paroole võiks ka aeg-ajalt välja vahetada. Veldre lisas, et sellisel juhul tuleb enne olla kindel, et arvuti on viirusevaba ja alles siis muuta paroolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles