Tallinna kerkib maailmas ainulaadne sensorvõrgustik

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smartdust Solutionsi arendusjuht Tauri Tuubel hoiab käes sensorikarpi, mis aitab hoiatada libeda tee eest.
Smartdust Solutionsi arendusjuht Tauri Tuubel hoiab käes sensorikarpi, mis aitab hoiatada libeda tee eest. Foto: Liis Treimann.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas eraldada väikefirmale OÜ Smartdust Solutions 6,3 miljonit krooni, mille abil rajatakse Tallinna testimiseks tuhandest sensorist koosnev võrgustik.


Smartdust Solutionsi põhitegevuseks on sensortehnoloogiate arendamine, mida saab kasutada erinevates eluvaldkondades.

Näiteks on ettevõte alustanud koostööd piirivalveametiga, kes näeb sensorite kasutusele võtmises abi piiririkkumiste avastamisel.

Maanteeametiga koostöös alustati aga projekti, mille raames aitavad sensorid hoiatada autojuhte libeda tee eest.

Ettevõtte juht Jaanus Tamm ütles E24'le, et traadita sensorvõrk paigaldatakse Tallinna Tehnikaülikooli ning Tallinna Tehnopoli territooriumile järgmise aasta suveks.

«See tuleb üks ainulaadsemaid maailmas, sest siiani pole uurimise eesmärgil sellist tüüpi ja nii suurt traadita sensorvõrku veel paigaldatud,» märkis Tamm.

Tema sõnul paigaldatakse TTÜ ja Tehnopoli territooriumile ühtekokku 1000 traadita sensorit. Asja eesmärk on välja töötada innovaatiline, energiasäästlik ja uudseid suhtlusmeetodeid kasutav võrguprotokolli kiht suurtele traadita sensorvõrkudele.

Pärast sensorvõrgu paigaldamist uuritakse mitu kuud selle käitumist, katsetatakse erinevaid stsenaariume ning jälgitakse selle tööd erinevatel meetoditel.

Näiteks toob sellise võrgukihi väljatöötamine efektiivsemad võimalused looduse uurimiseks, teede jälgimiseks, piiride turvalisusse ning suurte territooriumite või infrastruktuuriobjektide monitoorimiseks.

Samas ütles Tamm, et 6,3 miljonit krooni ei kulu pelgalt sensorivõrgustiku paigaldamisele, vaid hõlmab kogu uurimisprojekti.

Smartdust Solutions alustas oma toodete müügitegevusega eksportturgudel sel aastal ning tänaseks on loodud esimesed kontaktid mitmete potentsiaalsete klientidega. Antud uurimistöö tulemuste eksport algab kõige varem 2011. aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles