Arvutikaitse tutvustab: tasuta viirusevastane vahend AVZ

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Priit Aasmäe kirjutab infoturvalisuse portaalis Arvutikaitse tasuta viirusevastasest vahendist AVZ, mis suudab arvutit pahavara eest kaitsta, seda eemaldada ja vajadusel ka viiruse poolt rikutud süsteemi taastada.

Aasta oli siis 2004, kui noort ja hakkajat meest Oleg Zaitsevit ajas marru tolle aja tuntud tõrjeprogrammide suutmatus avastada ning peatada pahavara sissetung arvutitesse.

Olles tööl Venemaa energiakompaniis Smolenskenergo  seisis ta sageli fakti ees, et uued viirused, toojad ja ussid  lülitasid välja ettevõtte viirusetõrjed ja tulemüürid, nakatades nii kogu arvutivõrgu.

Zaitsevil  oli valida kolme võimaluse vahel – kas oodata, millal ükskord ometi lisatakse tõrjeprogrammidesse viirusevastased signatuurid, puhastada käsitsi sadu arvuteid nakkusallikast või luua ise lihtne ja efektiivne viirusetõrjevahend, mis lisaks pahavara avastamisele ja eemaldamisele suudaks ettevõtet kaitsta ka ennetavalt neisse nakatumise eest. Ning mis veel olulisem – võimaliku nakatumise ja süsteemi rikkumise korral suudaks arvutisüsteemi ka edukalt  parandada.

Zaitsev valis viimase variandi ja nüüdseks on kõigile tasuta pakutav AVZ Antiviral Toolkit üks võimsamaid viirusevastaseid vahendeid internetis, millele ei suuda konkurentsi pakkuda ka enamik tasulisi turvaprogramme.

Ka Zaitsev ise kinnitab, et otsest konkurenti tema loodud tõrjevahendile veel pole, ent tagasihoidlikult möönab, et AVZ utiliiti tuleks siiski kasutada koos teiste viirusetõrjeprogrammidega ja tulemüüriga.

AVZ  viirusevastasesse vahendisse kuulub väga palju erinevaid tööriistu , mis on tõeliseks maiuspalaks edasijõudnud arvutikasutajatele. Ent ka algajatele on see suurepärane abivahend, mille abil saab arvutist eemaldada nuhk-ja reklaamvara mooduleid, igat tüüpi helistajaid (Trojan-Dialers, Porn-Dialers),  mitut tüüpi troojaid (TrojanSpys, TrojanDownloaders, TrojanDroppers ), tagaukse mooduleid (BackDoors), intermetivõrgu- ja  e-maili usse (Worms), rootkite ja teisi kahjulikke programme, mis peidavad ennast tõrjeprogrammide eest;  klahvivajutuste salvestajaid (Keyloggers) ning teisi kasutaja tegevust jälgivaid mooduleid.

Ent AVZ kõige kasulikumaks omaduseks tuleb pidada oskust süsteemi taastada, kui see on pahavaraliste programmide poolt rikutud. Spetsiaalne funktsioon võimaldab automaatselt parandada Inernet Exploreri ja Windows Exploreri sätteid, töölaua seadeid, arvuti alglaadimist võimaldavate failide parameetreid, kahjustatud või lukustatud Windows abivahendite nagu protsessi-ja registrihalduri (Task Manager, Registri Editor) sätteid  ja palju muud. Taolisi remonttöid teised tõrjeprogrammid naljalt ei paku.

AVZ viirusevastane vahend on kaasaskantav ning seda ei pea arvutisse installeerima. Selle võib salvestada MP3-mängijatesse, USB mälupulkadele või –kaartidele, välistele kõvaketastele või lihtsalt arvuti teisele kettale.

Täpsemaid juhtnööre AVZ paigaldamiseks ja kasutamiseks loe Arvutikaitse.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles