Rapla- ja Viljandimaal nüüdsest parem digi-TV levi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teletornis käivitati 1 aasta enne digilevile üleminekut ka vastav kell.
Teletornis käivitati 1 aasta enne digilevile üleminekut ka vastav kell. Foto: Liis Treimann.

Telekanalite edastamise eest vastutav AS Levira rajas digilevi saatjad Raplamaale Järvakandisse ning Viljandimaale Abja-Paluojale.


Järvakandi telesaatja parandab oluliselt kodumaiste digikanalite levi Järvakandi ja Kehtna vallas Raplamaal.



Abja-Paluoja saatja suurendab aga digi-TV levikvaliteeti Abja ja Karksi valdades Abja-Paluoja, Penuja, Lilli ning Karksi-Nuia piirkonnas.



Kuna hetkel käib veel Abja-Paluoja saatja testimine, siis võib teleprogrammide digitaalsel edastamisel aeg-ajalt esineda häireid.



Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul on alates suvest kõikjal üle Eesti mõõdetud digilevi signaali tugevust ja kvaliteeti.



Mõõtmised on näidanud, et valdavalt on digilevi häirete põhjus olnud valesti paigaldatud või sobimatut tüüpi vastuvõtuantennis või amortiseerunud antennikaablis ja ühendustes.



«Signaali tugevuse ja kvaliteedi parandamiseks kriitilistes kohtades lisatakse aga täiendavaid väikese võimsusega telesaatjaid ning suurendatakse olemasolevate saatjate võimsusi.



Oleme väga tänulikud televaatajatelt saadud tagasiside eest, sest see aitab võimalikke leviauke kiiremini likvideerida,» märkis Pihel.



Valitsuskomisjoni kuuluva Levira juhatuse liikme Indrek Lepa kinnitusel on mõlemad uued telesaatjad vertikaalse polarisatsiooniga, mis tähendab, et ka vastuvõtuantenn peab olema maapinnaga risti.



Tema sõnul ei pruugi kõige tugevam digisignaal alati tulla täpselt telesaatja suunast, seepärast soovitatakse parima levikvaliteedi jaoks antenni erinevates suundades proovida.



Selleks tuleb digiboks või digiteler lülitada näiteks ETV kanalile ning kuvada menüüst teleriekraanile signaali tugevuse ja kvaliteedi näitajad.



Seejärel tuleb antenni pöörata aeglaselt seni, kuni leitakse asend, kus signaali kvaliteedinäitaja on kõige parem. Selles asendis tuleb antenn tugevasti fikseerida.



Eesti üleminek digitelevisioonile lõpeb 1. juulil 2010, kui tavaantenniga vaadatav analoogtelevisioon välja lülitatakse.



Kaabeltelevisiooni ja satelliittelevisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile tehnilises mõttes ei puuduta.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles