Ka väikesed lennujaamad saastavad tugevalt õhku

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Startivad lennukid.
Startivad lennukid. Foto: Marina Lisceva/A©RIA Novosti / TopFoto
USA teadlased väidavad oma uuringule tuginedes, et ka väikeste lennujaamade tekitatud õhusaaste ohustab nende läheduses elavate inimeste tervist.

Ehkki suurte lennujaamade puhul on nende tekitatud õhusaaste mõjust tervisele juba ammu räägitud, pole kohaliku tähtsusega väikseid lennuvälju selles osas uuritud, kirjutab Healthday.

Teadlaste sõnul mõjutab väike lennuväli ümbritsevat keskkonda tunduvalt tugevamalt kui näiteks kiirtee.

Uuringut juhtinud Suzanne E. Paulson, kes on California ülikooli atmosfäärikeemia professor, ütles, et lennujaamade lähedal elavad inimesed puutuvad kokku tugeva õhusaastega. Paulson lisas, et teadaolevalt põhjustab saastatud õhk südamehaigusi, astmat ja teisi tõsiseid terviseprobleeme.

Uuringu tarbeks mõõtis tema juhitud meeskond õhusaastet Californias asuva Santa Monica lennujaama ümber. Selgus, et selle piirkonna õhk oli tavalisest kuni kümme korda rohkem saastunud, sisaldades suures koguses ultrapeenteks osakesteks kutsutud saasteosakesi.

Varasemad uuringud on näidanud, et ultrapeened osakesed võivad tungida otse vereringesse ning seal tervisele kahju teha.

«Ennetavast põhimõttest lähtudes ei tahaks ma lennujaamast allatuult elada,» sõnas Paulson, kuid möönis samas, et uuringus vaadeldud aineosakeste täpsed mõjud inimeste tervisele pole veel teada.

Uurija sõnul tuleks uute lennujaamade rajamisel luua puhvertsoonid, mis jääksid lennuvälja ja elamute vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles