CERT: Eesti veebidel möllab viiruspandeemia

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikasutajad.
Internetikasutajad. Foto: Caro/ScanPix

Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) infoturbeintsidentide käsitlemise osakond CERT teatas, et Eesti netimaastikku tabas täna ulatuslik viiruserünnak.


RIA teatel täheldasid nad juba eelmise aasta lõpus mõningaid rahutukstegevaid märke, ent praegusel hetkel tundub olukord võtvat juba pandeemia mõõte.

«Sellega seoses pöördume Eesti IT professionaalide poole palvega suhtuda erilise tähelepanuga kõigesse, mis veebiserveri DocRoot kataloogi jõuab. On see siis seotud sellega, mida arendate ja klientide arvutitesse ülesse laadite või sadade klientide virtuaalkodude majutamisega,» seisab CERTi teates.

CERT palub Eesti IT maastikul tegutsejatelt kõrgendatud tähelepanu veebide haldamiseks kasutatava FTP/HTTP liikluse montooringul. «Võimaluse korral tasuks juba hallatavad-arendatavad veebilehed üle vaadata ning kindlasti tuleks oma halduseks-arenduseks kasutatavad masinad hoida puhtana pahavarast. Võimaluse korral võiks lisada IDSi kontrollitavasse võrgusegmenti.»

CERTi andmeil esineb viirust Eestis paraku juba massiliselt ja ohustab seejuures ka lihtkasutajat.

Kui tavakasutaja avab mõne veebisaidi, mis on viirusega nakatunud, siis avaneb samal ajal ka n-ö halb sait, kust laaditakse kasutaja arvutisse viirus.

Kui kellegi kodune viirusetõrje muidu tavapärase internetilehekülje peale märku annab, tuleks kodulehe omanikule teada anda, et ta oma andmed üle vaataks.

Viiruserünnaku täpsema iseloomuga võib tutvuda RIA kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles