Telekanalid hakkavad programmi edastama laiformaadis

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta jaanuaris esitles oma uut programmi TV6, mis edastab hetkel saateid 16:9 formaadis.
Eelmise aasta jaanuaris esitles oma uut programmi TV6, mis edastab hetkel saateid 16:9 formaadis. Foto: Raigo Pajula.

Kohalikud telekanalid hakkavad sel suvel järk-järgult üle minema nn laiformaadile, asendades senise 4:3 formaadi 16:9 pildiformaadiga.


ETV1 peatoimetaja asetäitja Heiki Sepp ütles E24'le, et ETV plaanib suvel mõlemat kanalit väljastama hakata 16:9 formaadis, seni väljastatakse üksnes ETV2-e 16:9 formaadis.



«Saadete üleminek saab olema järkjärguline, mis tingitud mahukatest täiendavatest investeeringutest olemasolevate tehniliste ahelate väljavahetamiseks,» selgitas Sepp.



TV3 avalike suhete juht Annely Adermann märkis, et telekanal võtab 16:9 formaadi samuti järk-järgult kasutusele peale seda, kui Eesti on läinud sel suvel üle digitelevisioonile.



Ka Kanal2 turundusjuht Heili Klandorf märkis, et nemadki plaanivad samm-sammult hakata laiformaadis saateid näitama.



«Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis tahame juulis alustada üleminekut laiformaadile,» lisas ta.



Mida tähendab aga laiformaadile üleminek televaatajale? Heiki Sepa kinnitusel on vale liigitada telereid laiekraaniga teleriteks ja kineskoopteleriteks.



«Ka kineskoopteler võib olla 16:9 formaadis. Aga tõsi, eelkõige võidavad laiekraaniga telerite omanikud, sest üksnes nendest teleritest on võimalik laiekraanpilti näha kogu ekraani ulatuses - sellisena, nagu pilt on toodetud ja vaatajateni edastatud.»



Ta lisas, et need saated, mida toodetakse (või on varasemalt toodetud) 4:3 formaadis, näevad vaatajad ka 16:9 edastuse ja laiekraaniga telerite puhul kahelt poolt külgedelt mustade servadega.



Tavaliste 4:3 telerite omanikud näevad 16:9 saateid pildi üla-ja alaosas mustade triipudega ja ükski laiformaadis toodetud ja edastatud saade vaatajal nägemata ei jää.



Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel lisas, et praktikas tähendab laiformaadile üleminek seda, et kõik kanalid hakkavad alates 1. juulist ( mil analoogedastus lõpeb) väljastama pilti sellisena nagu ta on, saates kaasa vastava info pildimõõdu kohta vastuvõtjatele.



«Kui saade on 16:9, näevad inimesed seda laiekraanis, kui 4:3, siis tavamõõdus. Seda tähendab see järkjärguline üleminek - paljud saated ja filmid jäävad ikka 4:3 formaati, aga neid, mis on 16:9 formaadis toodetud, nähakse nüüd laiekraanilisena.»



Piheli sõnul on ETV2 ja TV6 juba praegu 16:9-na eetris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles