Elion: kliendid peavad mõtlema turvalisele võrgulahendusele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefon
Telefon Foto: AP / Scanpix

Sidefirma Elion rõhutas, et kliendid peavad läbi mõtlema, kuidas luua oma hoones või territooriumil turvaline võrgulahendus, millel puuduvad nn tagauksed ja mis ei oleks lihtsal moel haavatav kuritahtlike isikute rünnete poolt.

«Juhtum Narvas kinnitab muuhulgas ka seda, et klientide erinevate koht-ja arvutivõrkude turvalisus on oluline teema, kuid sideettevõtjate kohustuseks on tagada enda võrgu turvalisus,» selgitas Elion Ettevõtted ASi pressiesindaja Lilian Viirma Postimees.ee’le.

Narva Kesklinna gümnaasium sai 300 000-kroonise arve telefonikõnede eest – kooli telefoniserverit häkiti, helistamaks Kuuba ja Miami vahel.

Sellest esmaspäevast ei tööta Narva Kesklinna gümnaasiumi kuus telefoni. Need lülitati välja pärast seda, kui avastati, et lühikese aja jooksul oli gümnaasiumi serveri kaudu tehtud 3700 kõnet Kuubale, rääkis Stanislav Domov, kellenimeline inseneribüroo teenindab kooli arvutivõrku.

Domovi sõnul tuli telefonid ajutiselt välja lülitada võrgu turvalisuse huvides ning ka selleks, et politsei saaks juurdluseks vajalikke andmeid kätte.

«Seoses rünnakuga telefoniserverile saime 300 000-kroonise telefoniarve. Meie võrku kasutati kui vahepunkti. Meie andmetel tehti kõnesid Miami ja Kuuba vahel,» rääkis Narvas IT-küsimusi kureeriv linnasekretär Ants Liimets.

Viirma rõhutas, et Elion ei ole Narva Kesklinna gümnaasiumile kõnesideteenuste osutajaks.

Elionile teadaolevalt osutas Narva Kesklinna gümnaasiumile kõnesideteenuseid hoopis tänases Postimehe artiklis mainitud teenusepakkuja, inseneribüroo Stanislav Domov.

«Seega ei vasta tegelikkusele väited, et kool on Elioni kliendiks ja Elion olevat esitanud koolile suure arve,» rääkis Viirma.

Elionile teadaolevalt on tegu juhtumiga, mille korral on toimunud rünne kooli sisevõrgus asuvasse serverisse, mille tulemusena leidsid serveri vahendusel aset kõned Kuubale.

Elion ei tea, kas ja kuidas oli turvatud vastava kooli kohtvõrku ja serverit, mille suhtes rünne toime pandi. Kuna tegu on ründega, siis uurib juhtumit edasi politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles