Uus oht küberilmas - Kneber

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

USAs tegutsev infoturbefirma Netwitness avastas küberkurjategijate kontrolli all oleva arvutite võrgu, millesse kuulub üle maailma kuni 75 000 masinat ja mille abil on sisse murtud ligi 2500 organisatsiooni süsteemidesse.

Arvutikaitse.ee

kirjutas, et võrgustikku kuuluvad arvutid on nakatunud viirusega Kneber. Viiruse eesmärgiks oli luua robotvõrgustik, mille abil saaks varastada finantssüsteemidesse-, suhtlusvõrgustikesse- ja e-postikastidesse sisenemiseks vajalikke salasõnu. Nende abil näppavad küberkurjamid omakorda infot ettevõtetelt ja riigiasutustelt.

Praegu pole veel teada, kui suures ulatuses on kurjategijad robotvõrgustiku abil andmeid varastanud, samuti ei teata, milleks nad andmeid kasutada võivad.  Siiski on enam-vähem kaardistatud riigid, kus robotvõrgustikku kuuluvad arvutid asuvad. Riike on pea 200 ja enamik nakatunud arvutitest on Egiptuses, Mehhikos, Saudi-Araabias, Türgis ja USAs.

Kuigi Netwitnessi hinnangul on Kneberi näol tegemist uue ohtliku epideemiaga, leidub ka asjatundjaid, kelle arvates ei ole mõtet paanikat tekitada. See on vaid üks väike võrgustik teiste seas ja sellest on palju suuremaid kuritegelikke võrgustikke.

Pigem teeb spetsialiste murelikuks see, et üle maailma on nii palju organisatsioone, sealhulgas valitsusasutusi, mille turvasüsteemid on nii nõrgad, et ei suuda viirusi eemal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles