100 Mbit/s internet võib jõuda maale isegi varem kui linna

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Lairiba Arendamise SA juht Olav Harjo.
Eesti Lairiba Arendamise SA juht Olav Harjo. Foto: Priit Simson.

EstWin projekti raames arendatav kuni 100 Mbit/s internetivõrk võib mõnel pool maapiirkondade elanikeni jõuda varemgi kui osade linnaklientideni, hindas Eesti Lairiba Arendamise SA juht Olav Harjo.


EstWini projekti raames näiteks linnadesse ülikiiret võrku ei rajata. Nimelt pole Harjo sõnul mõtet avalikku raha võrgu ehitamiseks kulutada seal, kus erasektor on nagunii valmis ise investeerima.



«Olen kindel, et 2015. aastaks on 100 Mbit/s ühendused olemas nii Tallinnas, Tartus kui Pärnus. Samas võivad osade maapiirkondade elanikud teoreetiliselt saada 100-megase ühenduse enne, kui mõnede linnade elanikud,» tõdes ta.



EstWin projekti tegevusplaani kohaselt on kokku üle Eesti vaja ehitada ca 6400 kilomeetri jagu valguskaablite võrku ja luua ca 1400 võrgu lõpp-punkti.



Seejuures rajatakse võrgu lõpp-punktid asulate ja suuremate külade tähtsamatele objektidele, olgu selleks siis koolid, kultuurimajad või muud kohalike omavalitsuste tähtsamad rajatised.



Praeguseks on rahaliselt määratletud EstWin projekti esimene etapp, millele on ette nähtud 390 miljonit krooni.



Selle raames on kavandatud ca 2500 kilomeetri ulatuses võrgu rajamist, mis peab valmima kahe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles