Nissan hakkab Suurbritannias elektriautosid tootma

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nissan tutvustas elektriautot Leaf.
Nissan tutvustas elektriautot Leaf. Foto: Nissan

Nissan hakkab 2013. aastal Suurbritannia tehases nullemissiooniga elektriautosid ehitama, kindlustades enam kui 468 miljoni euro suuruse investeeringuga töö 2250 inimesele Inglismaa ühes vaesemas piirkonnas.


Sunderlandis asuvas tehases hakatakse tootma ka liitiumioonakusid. Plaanitav tehas on kolmas Nissani tehas maailmas, mis on rajatud spetsiaalselt keskkonnasõbralike autode tootmiseks lisaks Jaapanis Oppamas ja USAs Tennessees asuvatele tehastele, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

AFP'd.

Esialgseks plaaniks on toota aastas umbes 50 000 autot. Nissani elektriauto Leaf tuleb üle maailma müügile sel aastal. Jaapani tehases autode tootmine juba käib, USAs alustatakse tootmist aastal 2012. Nissan nimetab elektriautot Leaf maailma esimeseks taskukohaseks suurtes kogustes toodetavaks nullemissiooniga autoks.

Viieistmeline auto sõidab ühe laadimisega 160 kilomeetrit, akut on võimalik 80 protsendi ulatuses 30 minuti jooksul laadida ning suurimaks kiiruseks on enam kui 140 km tunnis.

Suurbritannia suurim Sunderlandi autotehas on alates aastast 1986 tootnud 5,6 miljonit sõidukit, eelmisel aastal toodeti 338 000 sõidukit. Tehases töötab 4100 inimest. Jaanuaris teatas Nissan, et koondab tehasest 1200 inimest, et toime tulla globaalsest majanduskriisi tõttu langenud müüginumbritega. Otsus suurendas töötust Inglismaa niigi ühes vaesemas piirkonnas.

Nissan kinnitas, et akutehase rajamine Sunderlandi algab juba järgmisel kuul. Plaanitav tootmismaht on 60 000 ühikut aastas. 2012. aastal plaanitakse seal hakata tegema akusid nii Nissanile kui ka ettevõtte Prantsuse koostööpartnerile Renault'le.

Briti valitsus toetas projekti rahaliselt 20,7 miljoni naela (360 miljonit krooni) suuruse laenutagatisega, Euroopa investeerimispangalt on oodata kuni 220 miljoni euro suurust laenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles