Turvanõuded piiravad töötajate arvutikasutust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmete ettevõtete tööarvutites ei saa turvalisuskaalutlustel kasutada Skype'i ja Messengeri, mõnes firmas on piiratud ka ligipääs teatud veebilehtedele.


Turvariskide tõttu ei saa tööarvutites kasutada Windows Messengeri ja Skype´i, ütles Swedbanki kommunikatsioonispetsialist Laura Käesel. Ta lisas, et kasutusel on Office Communicator, mis ühendab endas Messengeri ja Skype'i funktsioonid ning võimaldab suhelda nii majasiseste kui ka Läti, Leedu ja Rootsi kolleegidega.

Samuti turvalisuskaalutlustel saavad töötajad tema sõnul installeerida programme ainult majasiseselt. Töötajate sotsiaalvõrgustike kasutamisele Swedbank aga piiranguid seadnud ei ole. «Usaldame oma inimesi ja loodame nende vastutustundlikule käitumisele, et selliste portaalide kasutamine ei segaks töö tegemist,» lausus Käesel. «Seni ei ole meil olnud ka ühtegi juhtumit, kus töötaja oleks seda võimalust kuritarvitanud.»

SEBi töötjad erinevalt Swedbanki omadest sotsiaalvõrgustikke piiranguteta kasutada ei saa.  «Suhtlusprogrammidest on avatud need, mida pank kasutab ise suhtluskanalina, näiteks Facebook, mida oleme kasutanud tagasiside küsimiseks näiteks uue internetipanga kujundusele,» ütles SEBi kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

«Messenger ja Skype ei ole tööalaselt meil kasutusel,» tõdes Vohu. «Samuti on piirangud väliste andmekandjate ühendamisele tööarvutitele, kuna ka need on potentsiaalne riskifaktor viiruste levimiseks.» Ka pole tavatöötajatel võimalik alla laadida programme. Vohu sõnul on kõik need piirangud seatud ennekõike turvalisuse tagamiseks.

«Finantsasutuses on internetis suhtlemiseks tavarisk kõrgem, seetõttu ei ole töötajatel võimalik tööga mitteseotud programme arvutisse installeerida,» ütles If kindlustuse kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas.

Suhtlusprogramme nagu Skype või Messenger ei saa tema sõnul turvalisuskaalutlustel tööarvutites kasutada, küll aga kasutatakse aktiivselt telefoni-, veebi- ja videokonverentse. Ettevõttes on aga kasutusel oma programmid, millega kiirelt ja turvaliselt infot edastada.

«Kontsernitasandil on kehtestatud ka sisereeglid, millistele veebilehtedele on juurdepääs keelatud,» lisas Aljas. «Turvalisuse tase on maksimaalselt kõrgeks tõstetud, regulaarselt tehakse internetiliikluse auditeid, mille alusel hinnatakse turvariske.»

Ta rõhutas, et isiklike e-kirjade saatmine tööajal pole keelatud. «Kuna töökoormus Ifis on suhteliselt pingeline, siis ei jäta see liigset vaba aega isikliku kirjavahetuse pidamiseks,» lausus Aljas. «Loodame, et vastastikusel usaldusel põhinev suhe on toimiv, ning seni pole ka ilmnenud juhtumeid, mis oleks sundinud seda lähenemist ümber vaatama.».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles