Huvi elektriautode vastu on tõusuteel

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige enam on toetatud Nissan Leafi oste.
Kõige enam on toetatud Nissan Leafi oste. Illustratsioon: Allikas: Kredex

Aprillis võeti arvele 29 elektrilist sõiduautot ning kõik ostud tehti erasektori poolt. Varem on elektriautosid soetanud pigem riigiasutused.

Aasta esimese nelja kuuga on tarbijate huvi elektriautode vastu märkimisväärselt kasvanud. Kui mullu laekus Eesti elektromobiilsuse programmi ELMO raames toetusi jagavale Kredexile iga kuu keskmiselt 15 taotlust uue elektriauto ostu kaasfinantseerimiseks, siis selle aasta esimese nelja kuuga on taotluste arv rohkem kui kahekordistunud, ulatudes keskmiselt 40 autoni kuus.

Maanteeameti statistika kohaselt on aprilli lõpu seisuga kokku arvele võetud 791 elektrilist sõiduautot, neist riigiametitele kuulub 466 sõidukit, füüsilistele isikutele 155 ning juriidilistele isikutele 170 elektriautot. Aasta esimese nelja kuuga on Eestis arvele võetud 86 elektriautot, neist aprillis 29 sõiduautot.

Nagu mujalgi maailmas, on ka Eestis aidanud elektriautode populaarsust suurendada USA elektrilise sedaani Tesla Model S-i müügile jõudmine. Maanteeameti andmetel kannavad mai alguse seisuga Eesti numbrimärki juba viis Model S-i, neist kaks võeti arvele aprillis.

«Tesla on paljude suhtumist elektriautodesse sootuks muutnud ning pannud neid sõidukeid hoopis uue pilguga vaatama. Norras näiteks on Tesla S üks kõige müüdavamatest sõidukimudelitest,» selgitas Swed­banki autosektori juht Marko Kiisa kuukommentaaris.

Kiisa pööras ühtlasi tähelepanu asjaolule, et näiteks aprillis arvele võetud elektriautodest ei olnud ükski seotud riigisektoriga, mis tähendab, et elektriautode populaarsuse kasvu taga on erasektori huvi.

«Absoluutnumbrina on see küll loomulikult väike, kuid tähelepanu vääriv siiski: üsna tavalised on kuud, kus ei soetata mitte ainsatki elektrisõidukit,» möönis Kiisa.

Samas on oht, et aasta lõpuks võib tarbijate huvi hakata vähenema, kuna Kredexi toetusraha saab praeguse taotlustempo jätkudes lihtsalt otsa. KredEx toetab elektriauto ostu kuni 50 protsendi ulatuses ning maksimaalselt 18 000 euro väärtuses. Sihtasutuse kommunikatsioonispetsialisti Tarmo Seliste sõnul jätkub Kredexil toetusvahendeid veel hinnanguliselt 200 elektriauto ostu toetamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles