Euroopa automüük on viimased üheksa kuud kasvanud

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük
Automüük Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Üheksandat kuud järjest püsib uute sõiduautode müük Euroopa Liidus plusspoolel. Maikuus müüdi Euroopa Liidus kokku 1,1 miljonit uut sõiduautot, mis tähendas 4,5% kasvu võrreldes eelmise aastaga, vahendas autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liit (AMTEL) Euroopa autotööstusliidu ACEA statistikat.

Tänu aasta esimeste kuude veelgi edukamatele kasvunumbritele on viie kuu kokkuvõttes autoturg 6,9% plussis. Kokku on Euroopa Liidu liikmesriikides müüdud viie kuuga üle 5 miljoni uue sõiduauto.

Jätkuvalt on tõusulainel ka suuremad turud, nendest vaid Itaalias jäädi alla eelmise aasta maikuu tulemustele, ja Prantsusmaal jäi autoturg napilt plussi. Suurbritannias kasvas automüük seevastu aga 7,7%, Hispaanias 16,9% ja Saksamaal 5,2%. Viie kuu kokkuvõttes on kõigis suurriikides uute sõiduautode müük kasvanud.

Kui Eestis püsis uute autode müük suhteliselt stabiilsena, siis teistes Balti riikides jätkub kogu käesoleva aasta kestnud tõus. Lätis näitab uute autode müük viie kuuga 22,6% kasvu ja Leedus 26,1% kasvu. Meie põhjanaabri Soome kehv majandusseis väljendub ka maikuu 1,2% languses, kuid Rootsis on viie kuu kokkuvõttes kasvanud uute sõiduautode müük koguni 16% jagu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Autotootjatest näitasid maikuus kasvunumbreid nii Euroopas enim autosid turustav Volskwageni Grupp (9,6%) kui ka Renault Grupp (18,8%), PSA Grupp (4,3%), Daimler (3,6%), Toyota (3,4%) ja veel mõned väiksemad tootjad. Seevastu näiteks General Motors, Ford ja BMW jäid kergelt miinuspoolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles