Suvekuumus võib autojuhile mõjuda kui alkohol

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AvD.

Liiga kõrge välisõhu temperatuur võib liiklejatele mõjuda samamoodi kui alkoholi tarbimine, hoiatab Saksamaa autoklubi AvD.


Kuumas sõidukis väsivad juhid kiiresti, see aga põhjustab tähelepanu hajumist. Samuti pikeneb reageerimisaeg ning halveneb reageerimise täpsus, kirjutab whatcar.ee.

Kuum ilm toob endaga kaasa ka avariide arvu suurenemise. Saksamaal läbi viidud uuringust selgus, et 27 kraadini ulatuva salongitemperatuuri korral kasvab liiklusõnnetuste hulk kuus protsenti, 32 kraadi juures 13 protsenti ning 37 kraadi juures suisa 33 protsenti.

Sellest lähtuvalt soovitab AvD kuuma ilmaga rooli istudes väga täpselt jälgida salongiõhu temperatuuri ning parkida auto võimaluse korral varjulisse kohta.

Juhul kui see pole võimalik, tuleb autoga taas sõitma minnes kliimaseade panna tööle täisvõimsusel. Haigestumise vältimiseks ei tohi seejuures külma õhuvoogu suunata otse kehale.

Pikemate sõitude tegemisel tuleb ennast varustada piisava hulga vedelikuga ning teha regulaarseid puhkepeatuseid. Soovitav on ka keskpäeva asemel kasutada liiklemiseks hommiku- või õhtutunde.

Rõivastusest on soovitav autoklubi hinnangul kanda kergeid ja õhulisi rõivaid, kuid seejuures ei tohiks loobuda kindlalt jalas istuvatest jalanõudest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles