Venemaa plaanib toota Itaalia soomusautosid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia väike soomusauto IVECO LMV
Itaalia väike soomusauto IVECO LMV Foto: Iveco

Vene holding «Rosavto» plaanib kaitseministeeriumi tellimusel hakata ühes oma tehases tootma Itaalia väikesi soomusautosid IVECO LMV.

Plaanitakse kuni tuhande seda tüüpi soomuki tootmist, kirjutab Whatcar.ee.

LMV (Light Multirole Vehicel, tehasetähis M65E19WM) on viiekohaline soomustatud kabiiniga sõiduk, mis on ette nähtud väikese grupi sõdurite ning nende relvastuse või seadmete transpordiks.

Auto omab mitmekihilise soomusega kaitstud sõitjateruumi, mis on eraldatud nii jõuallikast kui ka pagasiruumist. Lisaks on kabiinis sees ka eraldi turvakarkass, mille külge on kinnitatud ka meeskonna istmed. See tagab täiendava amortisatsiooni auto all või läheduses toimuvate plahvatuste ajaks.

Soomuki jõuallikaks on kaubiku Iveco Daily 185-hobujõuline turbodiisel, veojõud kantakse neljale rattale automaatkäigukasti abil.

Sama soomusautot kasutavad lisaks Itaalia armeele veel ka Saksamaa ja Suurbritannia. Nüüd võib tootjate nimekirja lisanduda veel ka Venemaa.

Juba praegu on Venemaa meedia teatel riiki toodud kaks LMV-d, mida praegu testitakse kohalikes oludes. Ühe sellise masina hinnaks on 300 000 eurot, seda ilma eriaparatuurita.

Võimaliku koostetehasena Iveco soomukite kokkupanekuks mainiti varem Kamaz'i, kuid nüüd on sellest plaanist väidetavalt loobutud. Kamaz on varem iseseisvalt üritanud samuti soomukeid ehitada (Kamaz-43269 Võstrel), kuid sellest projektist ei saanud huvipuuduse tõttu asja.

Erinevate riikide armeedes on praegu kasutusel üle 2600 Iveco LMV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles