SMSi saatmine pikendab autojuhi reaktsiooniaega kolmandiku võrra

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Transpordiuuringute organisatsiooni Transport Research Laboratory andmetel saaab tervelt 45 protsenti autojuhtidest sõidu ajal telefoniga tekstisõnumeid, mis on väga ohtlik, kuna reaktsiooniaeg on sel ajal enam kui kolmandiku võrra.
 

Virgin Tech Transportation Institute’i arvutuste järgi suurendab sõnumite saatmine roolis olles kokkupõrkeohtu üle 20 korra. Tavaliselt saadavad sõidu ajal sõnumeid just nooremad juhid.

Renault’ sõidukooli õpetajate sõnul on noorematel juhtidel niigi vähem sõidukogemusi ning kui nad omandavad kohe alguses halva harjumuse roolis SMSe kirjutada, tundub see neile hiljem loomulikuna - samas ei oska nad arvestada, kui ohtlik see tegelikult on.

Sõidu ajal tekstisõnumite kirjutamine või lugemine tekitab olukorra, kus autojuht pöörab pilgu sõiduteelt ära. Juhi tähelepanu on häiritud isegi siis, kui SMS on lühike. Lisaks peab autojuht ühe käe sõnumite lugemiseks või kirjutamiseks rooli küljest lahti laskma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles