Maaelanike arvates valmib ülikiire internetivõrk liiga aeglaselt

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELASA juht Olav Harjo.
ELASA juht Olav Harjo. Foto: Peeter Langovits.

EstWin projekti raames rajatav kuni 100 Mbit/s kiirusega internetivõrk jõuab esimeste maapiirkondade elanikeni veel selle aasta sees, samas leiavad maaelanikud, et internetivõrku arendatakse liiga aeglaselt.


EstWin projekti koordineeriva Eesti Lairiba Arenduse SA (ELASA) juhi Olav Harjo kinnitusel on suve jooksul suheldud väga paljude kohalike omavalitsustega ning ka maapiirkondade ettevõtete ja elanikega.

«Oleme aru saanud, et EstWin projektile on maapiirkondades väga suur toetus. Samas ollakse kriitilised selle suhtes, et see edeneb nii aeglaselt. Nad sooviksid, et meie võrk jõuaks kohe praegu igale poole...,» ütles Harjo.

Hetkel toimub ülikiire internetivõrgu rajamiseks välja kuulutatud esimese hanke ehitus, mis koosneb seitsmest erinevast projektist. Suuremas osas valmivad kõik need projektid veel selle aasta sees.

Aasta lõpuks on valmis seega umbes 400 kilomeetri jagu võrku, mille kaudu kiire internet esimeste asulateni jõuab.

«Kuna kõik operaatorid on teadlikud meie ajakavadest, siis usun, et ka nemad on kohe valmis alustama teenuste pakkumist seal, kuhu meie võrk jõuab,» märkis Harjo.

Vahepeal on võrgu arendamiseks välja kuulutatud ka teine hange, mille raames rajatakse ca 850 kilomeetrit võrku. ELASA teatel on pakkumised selle rajamiseks saadud  viielt firmalt (Corle, Eltel, Ericsson, Empower, Televõrgu).

Harjo sõnul on teine hange läbirääkimistega hange ning praegu ongi käimas läbirääkimiste voor.

«Me oleme täpsustanud ka natuke lähteülesannet, et teha kohalike omavalitsuste erinevate hoonete (koolimajad, rahvamajad jms  - O.H.) liitmine meie võrguga veelgi lihtsamaks. Teise hanke võitjad on selged hiljemalt oktoobi lõpuks.»

Teises hankes olevate projektide ehitust rahastatakse põllumajandusministeeriumi kaudu tulevast MAK (maaeluarengukava) meetmest. Meetme suurus on 100 miljonit krooni, millele ELASA lisab omafinantseeringuna 10 miljonit krooni.

Kui kõnealused summad avatakse, on võimalik teise hanke võitjatega lepingud ära sõlmida ning 850 kilomeetri jagu ülikiiret internetivõrku valmib kindlasti veel järgmisel aastal.

Samas on ELASA tegemas ettevalmistusi ka juba järgmisteks hangeteks. Järgmine EstWin projekti finantseerimisallikas on EL struktuurfondi meede, mis tuleb siseministeeriumi kaudu.

Selle suurus on 200 miljonit krooni, millele lisandub omafinantseeringuna 30 miljonit krooni.

«Sellega saab rajada üle 1500 kilomeetri võrku. Praegu ei ole meil aga veel kahjuks selge, millal kavatseb siseministeerium selle meetme avada, ehk millal saab reaalselt hakata seda raha kasutama. Kui seda tehakse sel aastal veel enne talve tulekut, saab ehitama hakata kohe järgmise aasta kevadel,» lisas Harjo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles