11 teenust, mille Apple on Samsungilt viimase aasta jooksul «laenanud»

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy 5 ja iPhone 5
Samsung Galaxy 5 ja iPhone 5 Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

 Apple ei ole sugugi häbelik, kui jutt käib edukaks osutunud teenuste ja lahenduste ülevõtmisest oma rivaalilt Androidilt.

Tegemist ei ole ilmtingimata halva nähtusega, kuna näitab Apple’i soovi kohanduda kliendi soovidega. Perspektiivis aga ka paratamatult Androidi kliente üle võita. Järgneb Business Insideri ülevaade mõnedest teenustest, mille Apple on viimaste aasta jooksul Androidilt eeskuju saades kasutusele võtnud:

  1. Ekraani jagamine mitmete teenuste üheaegseks kuvamiseks.

    iOS 9 saabumisel on võimalik näha kaht rakendust töötamas Split View nimelise teenuse bil ekraanil üheaegselt. Nii LG (QSlide) kui Samsung (Multi-Window) on sellist teenust pakkunud aga juba aegade algusest.

  2. Siri saab olema sarnane Google Now’le

    iOS 9 virtuaalne abimees Siri asub suhtlema rakendustega ja pakkuma kasutajale selle põhjal soovitusi. Sama on juba mõnda aega teinud Google Now, mis õpib kasutaja käitumist seadme kasutamisel ja pakub sellest tulenevat infot.

  3. Apple Maps asub pakkuma ühistranspordi suuniseid

    Apple plaanib iOS 9 tulekuga viia sisse olulisi uuendusi ka Apple Maps teenusesse, sealhulgas suuremate linnade ühistranspordi kaarte ja juhendeid nende abil sihtkohani jõudmiseks. Google Maps pakub ka seda teenust juba mõnda aega.

  4. Võimalus liigutada video mõne rakenduse kasutamise ajaks ekraani alanurka

    Veel üks iOS 9-ga saabuv teenus kannab nime Pilt-pildis, mis võimaldab näiteks video vaatamisel tõmmata see ekraani alanurka ja seejärel näiteks kirju lugeda või Facebookis suhelda. LG asus sarnast teenust nimega QSlide – võimalus rakenduse suurust ekraanil muuta ja seda seejärel ümber paigutada - pakkuma aastal 2013.

  5. iOS 9 asub soovitama rakendusi, mis kasutajale võiks sobida

    iOS 9 uus teenus lubab kaustaja iPhone’il ära arvata, milliseid rakendusi võib konkreetne kasutaja tema harjumustest lähtudes soovida. Näiteks: kui kasutaja kuulab töölt koju sõites muusikat, võib telefon talle pakkuda rakendusi Apple Music või Spotify. Androidi rakenduste käivitaja Aviate pakub juba samuti sarnast teenust ning sama asub pakkuma ka HTC uus telefon One M9.

  6. Apple Pay säilitab kliendikaarte teenuse sees

    iOS 9-ga saabub uus rakendus Apple Pay laseb kasutajal krediit- ja kliendikaartide andmeid hoida rakenduses. Järjekordne teenus, millele Google Walleti näol on juba vaste olemas

  7. iPhone 6 on esimene telefon, mis varustatud NFC-kiibiga

    Nii iPhone 6 kui 6 Plus on esimesed Apple’i telefonid, millel on NFC tugi. Kasutatav näiteks selleks, et puudutada telefoniga makseterminali asjade ostmiseks, selle asemel, et kasutada maksekaarte.  Androidi telefonidel on see teenus olemas juba aastaid, kuigi mobiilimaksed NFC abil pole sisuliselt levinud.

  8. Apple võttis iOS8-s kasutusele widgetid, Androidil on need kasutusel aastast 2009

    Widgetid on rakenduste interaktiivsed ikoonid, mis uuenevad pakkumaks värsket informatsiooni ja meeldetuletusi. Näiteks näitab ilma-widget temperatuuri ja e-maili widget lugemata kirjade arvu.

    Kuid iOS’i widgetid ei ole mitte suvalises kohas, kus iganes ikoon ka ei paikneks, vaid selleks eraldi loodud alamenüüs.

  9. Siri käivitamine häälkäsklusega

    iOS8 saabumisega tekkis Apple’i seadmetel esmakordselt võimalus käivitada häälkäsklusega virtuaalne abiline Siri, varem tuli selleks all hoida Home-nuppu. Motorola Moto X telefon võttis selle võimaluse Androidi telefonide seas kasutusele aastal 2013.

  10. Kolmandata pakkujate klaviatuur

    Enne iOS8 saabumist ei saanud kasutajad alla laadida teiste tootjate virtuaalseid klaviatuure, nagu näiteks Swype ja Swift Key. Androidi telefonidel on see võimalus olnud aastaid.

  11. Rakenduste kasutamine neid avamata

    iOS 8 tõi kasutajateni võimaluse vastata sõnumitele ja kirjadele teavituste menüüst rakendust avamata. Androididel on see võimalus aastast 2012, kui turule jõudis platvormi versioon 4.1 Jelly Bean.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles