Repliik: kas Nadella pakib Microsofti mobiiliäri lõplikult kokku?

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satya Nadella ja Nokia Lumia
Satya Nadella ja Nokia Lumia Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS

Aasta maailma suurimat tehnoloogiahiidu juhtinud India päritolu Satya Nadella on üsna selgelt märku andnud, et senisel kujul stand-alone mobiiliseadmete tootmine ei käi sugugi kokku tema plaanidega Microsoftis.

Üsna kõnekalt tuli see mõne nädala eest välja tema töötajatele saadetud «motivatsioonikirjast» - mitme lehekülje pikkuses strateegiapaljastuses sisaldus sõna telefon ei vähem ega rohkem kui null korda.

Veelgi enam – Nadella andis oma 120 000 töötajale ja kogu maailmale teada, kuidas saab tema aru terminist «mobiilne»: see ei tähenda Microsofti vaates sugugi mobiiltelefonide tootmist, küll  aga maailma parimate platvormide ja inimestele mobiilisust võimaldavate pilveteenuste loomist. Kõike, mis selle plaaniga kokku ei käi, ootab hääbumine.

Kui siia veel lisada osaliselt Microsofti rüppe läinud Nokia endise juhi Setphen Elopi juunikuine koondamissõnum, siis oli eilne teada ligi 7800 inimese koondamisest hiljemalt 2016. aasta juuniks, mil vahetub ettevõtte majandusaasta,  just Microsofti telefonide tootmise üksusest üsnagi ettearvatav.

Pärast seda, kui ettevõte eile aga teatas, et ei loodagi enam Nokia telefoniäri ostmisele kulutatud 7,6 miljardit dollarit tagasi teenida ja otsustas selle summa korstnasse kirjutada, jäi õhku küsimus, mis saab ikkagi edasi meiegi poodides olevatest Nokia ja Microsofti kaubamärgki kandvatest telefoniseeriatest.

Kas inimestel tasub osta toodet, millele enam ükski softiarendaja äppe ei loo ja millele ka tootjapoolne tarkvaratugi võib peagi kaduda – poleks ju väga loogiline, et Microsoft panustab ka edaspidi Windows 10 sobitamisele Lumia telefonidele, kui viimaseid ootab ees hääbumissurm?

Ainus, mis vastusele võib viidata, on portaali Neowin väljaotsitud mõned laused Nadella eilsest kirjast Esiteks: «Me liigume eraldiseisvate telefonide tootmise strateegialt Windowsi liikuva ökosüsteemi loomise strateegiale, mis sisaldab ka meie enda toodete perekonda.» Ja veelgi olulisemana teiseks: «Käivitame lähiajal tõhusama ja fokusseeritud telefonide portfelli loomise, säilitamaks pikaaegset võimet mobiilseks eneseleidmiseks.»

Tundub, et Lumia telefonid ei ole siiski veel ajalooks saamas. Peale ümmarguste üldnumbrite pole ka ühtegi konkreetset viidet, et Microsoftil oleks sõlmitud kokkulepeid teiste telefonitootjatega neis Windows 10 kasutuselevõtuks. Kuna Microsofti strateegia oma mobile-first ja cloud-first, siis ilma mobiilsete seadmete perekonnata on selle realiseerumist väga raske ette kujutada.

Mitmete analüütikute hinnangul tähendab Microsofti plaan astumist sisuliselt samale teele, mida mööda käib Apple: üks platvorm kõigil seadmetel ja võimalikult väike eri mudelite hulk. Eri andmeil on Microsoft ainuüksi viimasel aastal välja lasknud 6-ä8 mudelit, millest ükski pole paraku müügiedu saavutanud - ka Eestis mitte. Bloombergi allikate andmeil saab tulevikus olema maksimaalseks turule tulevate mudelite arvuks üks või kaks mudelit.

Seega ei maksa Lumia telefonide fännidel veel kindlasti Samsungi, Apple’i, LG või viimase trendina ka Huawei nutitelefone poodi piidlema minna. Liiatigi peaks Windows 10 mitmete Insider-programmi vastukajade kohaselt mitmegi uuenduse osas tõesti hea olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles