New Yorgi prügikastid muutuvad tasuta WiFi pääsupunktideks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi päikeseenergial töötavad prügikastid
New Yorgi päikeseenergial töötavad prügikastid Foto: Bigbelly

New Yorgi tänavatel asuvad prügikastid ei saa tulevikus olema lihtsalt sodi jaoks – Massachusettsi prügiettevõte BigBelly plaanib nimelt muuta oma niigi targad jäätmekonteinerid tasuta WiFi pääsupunktideks.

Projekt algas Manhattani keskmes, kus enam kui 170 Bigbelly prügikasti kasutavad juba praegu päikeseenergiat, et anda keskusesse andurite kaudu teada, kui mõni neist on täis saanud või haiseb liigtugevalt. Ettevõte installis neisse talvel katseks WiFi kuumkohad, et testida signaali tugevust ja võrguga ühenduvate inimeste hulka, vahendab portaal CityLab.

Tulemused olid paljulubavad – konteinerite kestad ja ümbritsevad pilvelõhkujad ei suutnud võrgu kvaliteeti märgatavalt kahjustada ning keskmiseks allalaadimise kiiruseks saadi 50-75 megabitti sekundis.

Ettevõte leiab nüüd, et lisaks tasuta WiFi pakkumisele võiksid linnavõimud plaani teostamisel asuda prügikonteinereid kasutama ka jäätmekäitluse andmete kogumiseks ning miks mitte avalike teadaannete ja hoiatuste edastamiseks.

«Me oleme täpselt seal, kus inimesed,» ütles Bigbelly asepresident Leida Dilton. «Oleme päikeseenergial töötav ühendatud tehnoloogia platvorm, mis sõna otseses mõttes istub New Yorgi tänavatel.»

Insenerid katsetavad nüüd uut lahendust veel sel aastal ja loodavad siis teenuse sponsorite ja toetuste abiga kõigile kättesaadavaks teha. Seni on linnavalitsus plaaninud sama lahendust kasutuks muutunud vanade taksofonide põhjal.

New Yorgis elab 8,4 miljonit elanikku ja seda külastavad aastas miljonid inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles