Robotite ajudeks võivad saada soolebakterid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolibakterid
Kolibakterid Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Robotid võivad tulevikus saada elavatest bakteritest valmistatud ajud, kui teadlaste väljatöötanud matemaatiline mudel nende käitumisest koostöös bioreaktoritega ka reaalsuses toimima saadakse.

«Proovisime luua töötavat mudelit, kus elus mikrobioom asub elutus keskkonnas ja juhib seda. Ledsime, et robotid võivad saada tõepoolest töötava aju,» ütles Virgina Tech’i biloogiliste süsteemide insener Waren Ruder Techradari teatel.

Ruder on nimelt kombineerinud võrrandi, mis kirjeldab kolme nähtust – kolibakteri muundatud geene, mikrovedeliku (microfluid) bioreaktoreid ja roboti liikumist. Baktereid mõjutati muutma nende värvust sõltuvalt sellest, mida nad söövad, ning robotid õpetati sensorite abil seda värvi jälgima ja otsustama, kuidas ja kui kiiresti sellele reageerida.

Teadlane loodab nüüd ehitada pärisrobotid, mis suudavad lugeda bakterite geeniväljendeid. Tema senised edusammud on kirjeldatud väljaandes Scientetic Reports.

Teadlaste tööd bakterite ja robotite koostöö arendamisel kirjeldab ülaltoodud skeem
Teadlaste tööd bakterite ja robotite koostöö arendamisel kirjeldab ülaltoodud skeem Foto: nature.com
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles