Teaduse- ja tehnoloogitipud hoiatavad tapjarobotite võidurelvastumise eest

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapjadroon Predator B
Tapjadroon Predator B Foto: Eric Gay/AP

Maailma tippteadlased ja tehnoloogialiidrid nõuavad inimkontrollist sõltumatult sihtmärke valivate ja ründavate  autonoomsete relvasüsteemide ja tapjarobotite keelustamist.

Tuntud Briti füüsik Stephen Hawking, Apple’i asutaja Steve Wozniak, Tesla, SpaceX asutaja Elon Musk ning Skype'i kaasasutaja Jaan Tallinn on vaid mõned enam kui 1000-st väljapaistvast teadlasest, insenerist ja ärimehest, kes kirjutasid alla avalikule pöördumisele, milles hoiatatakse, et selliste süsteemide edasiarendamisel saab autonoomsetest relvadest tuleviku Kalašnikovid, vahendab ITV.

Kiri loeti ette Buenos Aireses toimuva rahvusvahelise tehisintellekti teemalise konverentsi  algushetkedel.  Selles tunnistati küll, et elavaid sõdureid asendavad robotrelvad võivad konfliktipiirkondades potentsiaalselt inimohvrite arvu vähendada, kuid väideti samas, et viivad madalale sõjategevuse alustamise lävepaku.

«Me usume, et sõjalise tehisintellekti võidurelvastumine ei oleks kasulik inimkonnale. On palju vise, kuidas tehisintellekti abil saab muuta lahinguvälju inimestele, eelkõige tsiviilisikutele, ohutumaks, loomata seejuures uusi vahendeid inimeste tapmiseks,» leiavad kirja autorid.

Kirja autorid leiavad, et AI (artificial intelligence – tehisintellekt) tehnoloogia on jõudnud punkti, kus autonoomsete relvade teostatavus ja kasutuselevõtt on aastate, mitte aastakümnete küsimus. «Ja panused on kõrged: autonoomseid relvi on kirjeldatud kui kolmandat revolutsiooni sõjatööstused – pärast püssirohtu ja tuumarelvi,» leiavad allakirjutanud.

«Erinevalt tuumarelvadest ei vaja robotsüsteemid haruldast toorainet ja nii võivad need muutuda kiirelt üldlevinuks – nagu Kalašnikovi vintpüss – ja relvatööstusele odavalt masstoodetavaks,» seisab kirjas. «On vaid aja küsimus, mil need jõuavad mustale turule ja terroristide kätte, diktaatoritele, kes soovivad paremini kontrollida oma rahvast, sõjapealikele, kes soovivad korraldada etnilist puhastust… .»

Tealdane Stephen Hawking hoiatas juba eelmise aasta lõpus, et «tehisintellekti arendamine võib kujutada endast inimrassi lõppu». Käesoleva aasta jaanuaris nõudis ta selliste tehisintellekti puudutavate regulatsioonide väljatöötamist, mis nõuaks, et robotid peavad alati täitma vaid inimeste käske.  Samu muresid on korranud ka näiteks Bill Gates.

Loe kirja täismahus siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles