Nokia müüb maha ka oma kaardilahenduse HERE

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia
Nokia Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Möödunud aastal mobiiliärist lahkunud Soome tehnoloogiettevõte Nokia müüb maha ka oma kaardilahenduse HERE.

Nokia täna avaldatud teate kohaselt müüdi HERE Saksa autotootjate Audi AG, BMW Group ja Daimler AG (Mercedes) konsortsiumile 2,8 miljardi euro eest.  Tehing peab lõpule viidama järgmise aasta esimese kvartali lõpuks ning iga ettevõte saab HERE’i aktsiapaketist kolmandiku.

HERE’i tulevik on olnud lahtine alates möödunud aastast, mil Nokia müüs oma mobiilitööstuse 5,4 miljardi euro eest Microsoftile. Ettevõttes töötab hetkel 6454 inimest ning HERE’i tulud moodustavad Nokia omadest kümnendiku.

Nokia omakorda viib järgmise aasta esimesel poolel lõpule 16,6 miljardi dollari suuruse tehingu, millega ostis telekomidele sidevõrke loova ettevõtte Alcatel-Lucent, et seista paremini vastu oma selle valdkonna kahele suurele konkurendile maailmas Ericssonile ja Huaweile.

HERE’i president nimetas YouTube’i riputatud videointervjuus tehingut Saksa autootjatega fantastiliseks nii HERE’ile kui selle klientidele. Ta lubas ka, et HERE jääb sõltumatuks tootjaks ja jätkab koostööd teiste autotootjatega., kuid saab tehingu tulemusel olema paremi ni kapitaliseeritud.

«Me oleme kaardilahenduste Šveits,» sõnas ta.

Nokia president ja tegevjuht Rajeev Suri lisas, et selle sammuga viidi lõpule Nokia ümberkujundamise viimane etapp.

«Me integreerisime endise Nokia Simenes Networksi, võõrandasime oma seadmete ja teenuste äri ja jõudsime nüüd kokkuleppele HERE’i müümiseks,» ütles Suri. «Nokiast saab uuendatud ettevõte, millel on maailma juhtiv võrgutehnoloogia ja teenuste äri, nagu ka innovatsioonimootor ja litsentse müüv Nokia Technologies näol.»

Nokiasse jääbki tehingu jõustumise järel kaks haru: Nokia Networks ja Nokia Tecnologies. Esimene loob näiteks sidevõrke Tele2 Eesti harule ja teine tuli möödunud nädalal välja uudse virtuaalset maailma loova kaameraga.

HERE toodab kaardilahendusi mobiilsetele seadmetele ja autodele ning on asunud koostööle ka isejuhtivate autode tootjatega. Kui Saksa autotootjad juba ongi kasutamas HERE’i kaardilahendusi, siis näiteks Fordi ja Toyota uute sõidukeisse on integreeritud Garmini süsteemid.

HERE’i ärikasumiks aasta esimesel poolel oli 28 miljonit eurot, samas kui 2014. aasta kahjuks oli 1,24 miljardit eurot.

Nokia otustas asuda looma oma kaardilahendusi aastal 2007, mil ostis 5,7 miljardi euro eest Chicago kaardiette võtte Navteq ja sinna juurde veel sotsiaalvõrgustiku Plazes, äpitootja Bit-Side, asukohateenuse osutaja Plumi ja teisi terviklikuks lahenduseks vajaminevaid harusid. Sündis esmalt teenuse nimega Ovi Maps, hiljem sai sellest Nokia Maps ja edasi juba HERE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles