Video: uus viirus tapab teie Maci ilma internetiühenduseta

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil pole siiski viirus vaid Apple'i klient
Pildil pole siiski viirus vaid Apple'i klient Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Kahjuks on läbi saanud ajad, mil arvati, et Apple’i arvutid on nii turvalised, et nende püsivarasse ei suuda tungida kellegi kuri käsi - leiutatud on isereplitseeruv viirus just Mac’i arvutitele.

Väljaande Wired teatel demonstreerisid  turvalisuseksperdid Xeno Kovah ja Trammell Hudson viirust nimega Thunderstrike 2, mis on võimeline nakatama Mac’i BIOS’i nii kapitaalselt, et sellest ei saa lahti isegi kõvaketta vahetamisega.

Velgi jubedamalt kõlab teadlaste väide, et rünnak saab Mac’ide vahel levida ka võrguühenduseta. Nimelt on viirus võimeline end installima kõikvõimalike arvuteid ühendatavatesse välisseadmetesse, nagu näiteks Apple’i Thunderbolt Ethernet adapter, ja nakatada sel teel kõiki ühendatud seadmeid.

Kovahi sõnul võib selline haavatavus levida üle kogu maailma, kui nakatunud seadmeid müüakse näiteks eBay’s või kui kurjategijail õnnestub ligi pääseda nende vidinate tootmistehastesse.

Tema sõnul on Thunerstrike 2 isegi võimsam kui viirus Stuxnet, mis nakatas ja halvas mälupulgal Iraani uraanitootmistehaste töö.

Kovahi sõnul on sellised ettevõtted nagu Dell ja Lenovo olnud väga aktiivsed turvaaukude eemaldamisel oma seadmetest. Samas on enamus tootjaid, sealhulgas Apple, olnud selles osas liigagi passiivsed.

Vaata teadlaste demonstratsiooni viiruse tööd allolevast videost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles