Google sai uue katusettevõtte nimega Alphabet

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Larry Page
Larry Page Foto: cnet.com

Tehnoloogiahiiglane Google on asunud ettevõtte ümberkorraldamise teele ja lõi äride kogumile uue katusettevõtte nimega Alphabet, mille tegevjuhiks saab Google’i kaasasutaja Larry Page ja presidendiks tema partner Sergey Brin.

Alphabeti suurim tütarettevõtetest on veidi kärbitud Google ise ning selle tegevjuhiks saab Sundar Pirchai – Page’i ustav tinasõdur, kelle vastutusala on viimastel aastatel Google’is märgatavalt kasvanud, vahendab Cnet news.

Alphabet saab haldama Google eksperimentaallaborit Google X, inimeste eluea kasvatamisega tegelevat ettevõtet Calico ning ettevõtet nimega Life Sciences , mis tegeleb selliste projektidega nagu diabeeti põdevatele inimestlee nutikontaktide loomine. YouTube ja Android jäävad tegutsema Google’i all.

«Sergey ja mina oleme tõsiselt tegelemas uute asjade alustamisega,» kirjutas Page ajaveebis. «Tehnoloogiaäris, kus revolutsioonilised ideed viivad järgmiste  suurte kasvuvaldkondadeni, tuleb end ajakohasena hoidmiseks veidi mugavustsoonist väljas hoida.»

Page’i sõnul töötab ettevõte tänasel päeval küll hästi, kuid seda saab kindlasti muuta puhtamaks ja ootustele vastavamaks – just seetõttu luuakse uus katusettevõte.

Google on viimastel aastatel laienenud otsingumootoriks olemise kõrval üha ambitsioonikalt teistesse tehnoloogiavaldkondadesse. Ettevõtte otsingu- ja reklaamiäri on jätkuvalt maailma suurim, aastase tuluga enam kui 50 miljardit dollarit. Samas on Page otsinud pidevalt valdkondi, mis võiksid olla järgmised suured tuluallikad – alates nutitelefonidest ja lõpetades isejuhtivate autodeni.

Page’i sõnul aitavad ümberkorraldused täita muu seas selliseid eemärke nagu üha enam ambitsioonikamate asjade elluviimine, pikaajalisele nägemusele keskendumine, investeerida enam uutesse võimalustesse ning kõigist tegevustest parema ülevaate saamine.

Katusettevõtte uue nime valis Brin ja see peaks sümboliseerima «inimkonna üht olulisimat innovatsiooni – keelt esindavat tähtede kollektsiooni».

Ka börsil asendab Alphabet Inc. nüüd Google Inc.-i, kuid tähisteks jäävad siiski GOOG ja GOOGL. Investeroid reageerisid uudisele positiivselt ja aktsia tõusis esimestel tundidel 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles