Ka Firefox ei tunnusta uuenduse järel senist ID-tarkvara

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firefox
Firefox Foto: JOSEP LAGO/AFP

Maailma populaarsuselt kolmas veebilehitseja Mozilla Firefox nõustub alates 22. septembrist tegema koostööd vaid nõuetekohaselt allkirjastatud ID-kaardi pluginaga, mistõttu tuleb Eesti arendajail kiiresti selle tarkvara uuendada ning kasutajad peavad kindlasti värskendama ID-kaardi tarkvara.

Riigi infosüsteemide ameti (RIA) analüütiku Anto Veldre sõnul varustatakse seetõttu ID-kaardi plugin selle autentsust tõestava krüptograafilise tõendiga.

Plugina praegust versiooni hakkab Firefox alates 22. septembrist tõrjuma säärase teatega: «Estonian ID Card authentication module could not be verified for use in Firefox and has been disabled.»

Foto: ria

ID-kaardiga autentimise jaoks vajaliku laienduse uusversioon saabub arvutitesse ID-tarkvara automaatuuendusega. Kui automaatuuendus ei ole lubatud, tuleb uus versioon selleks ajaks arvutisse ise installeerida.

Veldre sõnul tuleb erilist tähelepanu teemale pöörata neis asutustes ja firmades, kus on mingi pärandvaraline põhjus uusimatest versioonidest hoidumiseks.

Google on oma veebilehitsejaga Chrome samuti standardeid ümber tegemas. Otsustav muudatus kliendi poolel on juba tehtud ning septembri alguses saabub Chrome’i uusversioon 45, mis vanu NPAPI standardis pluginaid enam ei tunnista.

«Chrome’i loojate valitud tee on kõige valulisem, sest nõuab muudatusi ka serverite poolel,» sõnas Veldre. «Eks septembris paistab, kas kõik Eestis ID-kaardiga teenust pakkuvad internetisaidid suudetakse Chrome’i uue pluginastandardi (Native Messaging) peale üle viia või jääb mõni teenusepakkuja hätta.»

Veldre sõnul seisneb Eesti rahvuslik tragöödia sjaolus, et kuniks muu maailm kiipkaardi ja brauseri integratsioonist suurt ei hooli, elab ka meie ID-kaart veebilehitsejate tootjate silmis lubamatu küüru otsas.

«Seni on ID-kaardi plugina tegemine olnud imelihtne. Teed valmis, paigaldad brauserisse ja voilaa! – e-riik ongi kättesaadav. Kuid nüüd hakkavad asjad muutuma pisut keerulisemaks,» sõnas Veldre.

Sellesuvine hetkeseis brauserimaailmas on Veldre ülevaate kohaselt selline:

1. Chrome – muudatus (versioon 45) saabub umbes 7. septembril. Kui mõni ID-kaarti pruukiv teenus pole muudatusega vastavusse viidud, siis kasutajad seda uue Chrome’iga kasutada ei saa. Teenusepakkuja leiab lisainfot veebilehelt id.ee.

2. Edge – Microsoft pole veel moodulite kinnituskohti ja standardeid avalikult välja hõiganud, mistõttu Edge on kasutatav vaid Mobiil-ID abil.

3. Internet Explorer – vana ja kaduv, kuid hetkel jätkab ID-kaardiga töötamist.

4. Mozilla Firefox – alates versioonist 40 (11. augustist) hakkavad kasutajad saama hoiatusi ning versioonist 41 (22. septembrist) nõuab FF nõuetekohaselt sertifitseeritud/allkirjastatud/jne pluginat, mille RIA ja SK siis loodetavasti jõuavad õigeks ajaks valmis teha ning ID-kaardi tarkvarauuendusse lisada.

5. Mac OS X ja Safari – sügisel on oodata uut versiooni El Capitan, RIA ja SK tegelevad beetaversiooni uurimisega. Eesmärk on, et kasutaja saaks tarkvara uuendatud ühekorraga (Firefoxi ja El Capitani tugi tulevad koos).

Allikas: RIA ajaveeb

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles