Digitark: millistes välisriikides saab kasutada 4G teenust?

, Digitarga uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka välisreisil olles tekib vahel tahtmine või vajadus vaadata mõnd saadet, filmi või olla ühenduses sõpradega sotsiaalvõrgustikes. Paljudes riikides on ligipääs ka kiirele 4G-võrgule.
Ka välisreisil olles tekib vahel tahtmine või vajadus vaadata mõnd saadet, filmi või olla ühenduses sõpradega sotsiaalvõrgustikes. Paljudes riikides on ligipääs ka kiirele 4G-võrgule. Foto: TeliaSonera/EMT

Eestis oleme harjunud, et ülikiire 4G võrk on praktiliselt igal pool, nii et vajaliku info leiab internetist operatiivselt, meilid saavad siuh-säuh saadetud ning sotsiaalvõrgustikesse laetavad meeleolupildid on hetkega sõpradeni jõudnud. Nii et kui välismaal lööb telefonil ette 3G, tundub ühendus otse talumatult aeglane ja piinarikas.

Miks ei anta mulle välismaal 4G-d?

Kõikides riikides ja kõikide operaatorite võrkudes ei olegi veel 4G-d kasutusele võetud. Eesti on siin tõesti eesrindlik: Näiteks EMT 4G võrk on meil olemas juba aastast 2010 (maailma kõige-kõige esimene 4G avati kõigest aasta varem ning olime 11. riik maailmas, kus 4G klientide kätte anti!) ning see katab tervelt 97% Eesti territooriumist. Mujal maailmas, eriti territoriaalselt suurtes riikides, pole piilt kaugeltki mitte nii hea.

Lisaks võib olla välismaal 4G kasutamise takistuseks ka operaatoritevahelise vastastikuse 4G-roamingu ehk rändluslepingu puudumine. Ilma selleta ei saa aga ühe operaatori kliendid teise operaatori 4G võrku, isegi kui see on olemas ja isegi, kui selle operaatori 2G ja 3G võrke seal riigis kasutada saab.

4G internetile kehtivad välismaal täpselt samad hinnad mis 3G või 2G internetile.

Seepärast ongi Eesti Telekomis roamingu ehk rändlusega tegelevad spetsialistid pingutanud ja teinud ära suure töö, et avada 4G-rändlus võimalikult kiiresti võimalikult paljudes Eesti ränduritele olulistes kohtades.

Mida pean veel arvestama välismaal 4G-d kasutades?

Välismaal mobiilse interneti (ükskõik millise G) kasutamine ei lähe Eesti-sisese internetipaketi sisse. Välisriigis teenuse kasutamise eest tuleb maksta välisriigi operaatorile (sina maksad kodumaisele operaatorile nagu ikka, operaator maksab välisoperaatorile edasi) ning konkreetses välisriigis kehtivate hindade alusel. Seepärast on see arvel tavaliselt internetipaketist eraldi reana ja eraldi summana.

4G internetile kehtivad välismaal täpselt samad hinnad mis 3G või 2G internetile. Ei pea kartma, et 4G piiri taga on hirmus kallis. Eesti Telekom on oma klientidele teinud soodsa, selge ja konkreetse interneti päevalae, mis hoiab kulud kontrolli all ka välismaal – hinnad algavad 2,94 eurost 100MB eest ning pikemaajaluise välismaal viibimise (või seal suuremamahulise internetikasutamise) korral saab valida ka kuutasulise paketi.

Täielikku nimekirja 4G-roaminguga riikidest vaata Digitargast!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles