Koolijütsi esimene mobiil – mida valida?

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Septembris on telefonipoodides vilgas sagimine, sest just nüüd avastavad emmed-issid, et nende koolijütsil on vaja mobiiltelefoni. Nii seisabki lapsevanem telefonipoes ja murrab pead: milline see võiks olla? Kui vastupidav, kui kiire, mida sellega teha peab saama, kas odavat telefoni saab usaldada... ja telefon peab veel taskusse ka mahtuma.

Telefonipoodides lööb valik silme eest kirjuks – tootjad kogu maailmast, hinnaerinevused kümnekordsed, eri suurused, korpused ja vägagi muutlik võimekus. Pidasime nõu asjatundjatega ja pakume välja viis mudelit – ehk hõlbustab see lapse esimese telefoni valimist.

Tele2 turundusdirektori Kristjan Seema ütleb, et esimene telefon ostetakse enamasti esimesse klassi lapsele ja selleks sobib odavama otsa nutitelefon, mille hind jääb 100 ja 200 euro vahele. «Kallimat pole mõtet osta, lapsed kaotavad telefone tihti,» mainib Seema.

Microsoft Lumia 532
Igati lihtne, soodne ja käepärane telefon lapsele esimese mobiilikogemuse saamiseks. Neljatollise diagonaaliga ekraan tähendab, et telefon on lapse käe ja tasku jaoks paraja suurusega. Windowsi operatsioonisüsteemi eeliseks on seegi, et avavaate ikoonide suurust ja asukohta saab lihtsalt muuta ning need kuvavad reaalajas vastamata kõnede tegijaid, saabunud sõnumite saatjaid, kalendrisündmusi jm. Telefoni tehnilised näitajad lubavad selle sujuvat töötamist. Lisaks on telefonil suurepärane koostöö Microsofti teiste teenustega ning videote ja fotode jaoks on võimalik lisada kuni 128 GB mahutavusega mälukaart, mis peaks mahutama juba tuhandeid fotosid ja lühivideoid.

Huawei Ascend Y550
Lumia 532ga samasse klassi kuuluv telefon. Võrdsete näitajatega on näiteks telefoni tegevusi juhtiv protsessor, põhikaamera, ekraanivaate teravust mõjutav ekraani resolutsioon jpm; sama peaks olema ka saja euro kanti jääv hind. Küll aga on see telefon varustatud Androidi operatsioonisüsteemiga, mis tagab vägagi suure koguse rakendusi ja mänge Google Play keskkonnast. Ekraan on sellel seadmel õige pisut suurem – 4,5 tolli – ning mobiilil on ka juba ülikiiret andmesidet võimaldav 4G-tehnoloogia. Sarnaselt Lumiaga on olemas tänapäeva lapsele nii oluline esikaamera selfide tegemiseks. Tõsi, mälu on kaasas vaid 4 GB, kuid mälukaardi lisamisega saab seda suurendada kuni 32 GB.

LG Leon
Taas kahe eelmisega igati sarnane Android-telefon, kuid juures on NFC funktsionaalsus, mis võimaldab vahetada telefonide ja teiste seadmetega infot neid hetkeks puudutades. Ka salvestatava video kvaliteet on märgatavalt suurem – 1920 x 1080 pikslit. Sarnaselt eelkäijatega saab telefoni välklampi kasutada taskulambina. Mälu on võimalik seadmele juurde osta kuni 64 GB ning Androidi versioon on sellel mobiilil Huaweiga võrreldes uuem – nimega Android 5.0 Lollipop. LG ise peab oluliseks ka seadme viimase moe disaini ja kuju, mis võimaldab lapsel telefoni mugavalt käes hoida. Tootja on eriliselt mõelnud ka selfi tegemise hõlbustamise peale; ning kella, sõnumeid, vastamata kõnesid jm saab näpuga ekraanil alla libistades vaadata isegi siis, kui ekraan on välja lülitatud. Ülalnimetatud telefonidest on LG mõnikümmend eurot kallim.

Samsung Galaxy Core Prime
Maailma suurima nutiseadmete tootja telefon, millel hinna ja kvaliteedi suhe taas hästi paigas. Telefonil on 4,5-tolline LCD-ekraan, korralik protsessor, teiste võrreldavatega samas klassis olev 5 Mpix kaamera, kiire 4G mobiilne andmeside, Android 4.4 operatsioonisüsteem. Hinnalt jääb LG, Huawei ja Microsofti vahele. Meie telefonivõrdluse kergeim telefon 131 grammiga.

Sony Xperia E4G
Võrdluse kõige suurema, 4,7-tollise ekraaniga Androidi telefon. Nagu nimigi viitab, on taas tegemist 4G telefoniga, selle LCD-ekraan on ühtlasi parima resolutsiooni ja pikslitihendusega, et tagada eriti särav ja kontrastne pilt. Telefon teeb suurepärast videot ning videokõnede ja selfide tegemiseks mõeldud esikaamera on 2 megapiksliga meie võrdluses samas klassis Huawei telefoniga. Mõnevõrra paremad on ka protsessori näitajad. Meie võrdluse kalleim telefon, mis jääb siiski teistega samasse hinnaklassi.

Kokkuvõttes selgub, et hinna ja omaduste põhjal sattus meie telefonivõrdlusesse üks Windowsi ja neli Androidi operatsioonisüsteemi kasutavat telefoni. Seega on suuresti tegemist vaid maitseasjaga, milline neist lapsele esimeseks valida. Kõigil on kaks kaamerat, raadio, meelespeade lisamise võimalus ja väga olulise näitajana GPS, et kasutada rakendusi telefoni asukoha kindlaksmääramisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles