NASA asub tõsimeeli inimväljaheidetest toitu valmistama

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronaut rahvusvahelises kosmosejaamas
Astronaut rahvusvahelises kosmosejaamas Foto: Stringer/RIA Novosti

USA kosmoseagentuur NASA on otsustanud rahastada teadustööd selgitamaks välja, kuidas taaskasutada inimeste väljaheiteid toidu valmistamisel, et saata loodava tehnoloogia abil astronaute üha pikematele missioonidele.

Lõuna-Carolina Clemsoni ülikooli teadlased saavad uurimistöö tarvis alustuseks kolme aasta peale 600 000 dollarit, vahendab väljaane Quartz.

Näiteks kasutatakse testides uriini ja väljahingatavat süsinikdioksiidi alusmaterjalidena geneetiliselt muundatud pärmi loomisel pardal vajaminevate ainete loomiseks. Nimelt on pärmi kasvatamiseks vaja lämmastikku, mille poolest inimuriin on väga rikas.

«Pärmseente kindlat tüve saab geneetiliselt muuta, et luua seeläbi polümeere, 3D-printimiseks sobivat plastikut ja ka Omega 3 rasvhappeid, et vähendada südamehaiguste riski ning kaitsta nahka ja juukseid,» ütles Clemsoni ülikooli professor Mark Blenner.

NASA teatel on kõnealune toetus üks kaheksast, mis on jagatud USA ülikoolidele, mille eesmärgiks on leiutada täiesti nullist uusi ja innovatiivseid tehnoloogiaid Ameerika kosmoseprogrammi prioriteetide rahuldamiseks.

Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) hetkel viibivad astronaudid said kuu aja eest esimesteks inimesteks, kes sõid jaama pardal asuvas laboris kasvatatud taimi – punast rooma salatit. Taimedel nähakse kosmosemissioonidel tulevikus üha suuremat rolli, kuna pakuvad toitu, toodavad hapnikku ja aitavad töödelda jäätmeid.

NASA plaanib inimese Marsile lennutada aastaks 2030 ja investeerib üha uutesse projektidesse, mis peavad aitama astronautidel nii pikka teekonda üle elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles