Ühe häkkimise tagajärjed – enesetapud, miljoninõuded, pearahad, järelkuriteod

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashley Madisoni keskkond
Ashley Madisoni keskkond Foto: veebifoto

Läbi aegade suurimaid kliendiandmete lekkeid on asunud ilmsiks tooma selliste juhtumite tagajärgede tegelikku, ootamatut ja ka traagilist ulatust – truudusetuse äriks muutnud portaali Ashley Madison kliendid on sooritanud enesetappe, lahutanud abielusid, esitanud miljoninõudeid.

Kanada politsei teatas nimelt eile, et kaks selle riigi elanikku on häkkerite lekitatud andmete tõttu võtnud endalt elu, kuid lähemat infot juhtunud kohta ei avaldanud.

Kokku jõudsid avalikkuseni eri andmeil 33-37 miljoni kohtinguportaali kasutaja isiklikud andmed – muu hulgas kasutajate krediitkaardiandmed, kodused aadressid, telefoninumbrid – ning portaali Kanada omanikettevõte Avid Life Media otsustas välja panna 500 000 Kanada dollari suuruse autasu teabe eest, mis viib häkkerite tabamiseni.

Toronto politsei esindaja Bryce Evans tegi eile omalt poolt avaliku pöördumise infolekke taga oleva The Impact Teami poole: «Tahan teile ühe asja teha väga selgeks: teie tegevus on ebaseaduslik ja me ei toeta seda. Olgu see teile äratuskellaks.» Politsei on kaasanud uurimisse ka häkkerite üleilmse kommuuni, millelt loodab saada väiksemaidki infokilde rünnaku sooritajate kohta.

Tõsine probleem politsei jaoks on aga järelkuritegude laine, mis lekkele on järgnenud. Näiteks on kurjategijaid asunud ohtralt levitama linke, mis nende väitel viivad Ashley Madisoni andmebaasi juurde, kuid neil klikkamise järel asutakse arvutitesse paigaldama nuhkvara, viiruseid, reklaame ja õelvara. Toronto politseiuurijate sõnul on asunud tegevusse ka esimesed väljapressijad.

Avid Life Media on paraku kaela saanud lisaks esimesed lekkega seotud kohtuasjad. Näiteks kaebas ettevõtte Los Angelese ringkonnakohtusse Californias elav John Doe nimeline (Eesti mõistes üldnimi Jaan Tamm) mees, kes väidab, et «tundis emotsionaalset stressi» seoses ettevõtte suutmatusega kaitsta piisavalt oma klientide isiklikke andmeid varguse eest. Mees nõuab juhtunu eest kindlaks määrata kahjutasu.

Kanadas esitati Avid Life Media vastu kollektiivne hagi 760 miljoni USA dollari nõudega.

Ameerika juristid ennustavad peagi aga abielulahutuse kohtuasjade tsunamit. Suurbritannias on esimene selline juhtum juba aset leidnud.

Häkkerid said aastast 2001 tegutseva Ahsley Madisoni andmebaasidele ligipääsu juuli esimesel poolel ning ähvardasid selle avaldada, kui Avid Media portaali ei sulge. Ründajaile ei meeldinud, et kasutajailt võeti 19 dollarit kontode kustutamise eest, kuid tegelikult jäeti nende andmed andmebaasidesse alles. Kuna nende nõudeid kuulda ei võetud, siis avaldasid nad tohutu andmebaasi möödunud nädalal.

Ashley Madisoni üleaisalöömise portaal ise tegutseb aga rõõmsalt edasi. Portaali kinnitusel on neil nüüdseks juba üle 39 miljoni kasutaja ning lubab kasutajatele «GARANTEERITUD» anonüümsust ja turvalisust. Lihtne otsing näitab, et portaali pakutavad pahed pole jäänud märkamatuks ka sadadele eestimaalastele.

Juhtunu näitab aga ilmekalt, et igaüks, kes sisestab oma isiklikke andmeid interneti andmebaasidesse, ei saa olla iial kindel, et need kunagi mõne ajalehe esikaanele ei satu. Häkkimise ja andmete lekitamise tagajärgede tegelik ulatus pole aga veel kaugeltki selge. Kuigi jah, tagajärgede algpõhjus ei peitud mitte portaalis ega selle ründajais, vaid ikka neis inimesis endis, kes oma andmeid mingil eemärgil sellise portaaliga jagada otsustasid.

Maailma suurimate küberrünnakute ajalugu näitab, et varem või hiljem saadakse häkkeritele jälile, iseasi on nende reaalne kohtu ette toomine. Nii oli see näiteks aastal 2011, mis Microsoft ja FBI lõhkusid küll Rustocki-nimelise ründearvutite võrgu, kuid selle loonud inimesteni pole siiani jõutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles