ETV ja ETV2 lähevad üle HD-kvaliteedile

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV stuudio
ETV stuudio Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahvusringhääling (ERR) asub alates 7. septemrbist edastama telekanaleid ETV ja ETV2 valitavate subtiirtite ja HD-kvaliteediga, kuid vaatajajaini jõuab kvaliteetsem telepilt esialgu kahe kaabellevi teenust osutava ettevõtte vahendusel.

Rahvusringhäälingu teatel jõuab HD kvaliteedis (1080i) telepilt esmalt Elioni ja Starmani klientideni, kuid ERR loodab, et tulevikus asuvad HD-pilti edastama ka teised teenusepakkujad.

Seega tasuta õhulevi ja ka Starmani ZUUMtv kasutajatele säilib seninse standardresolutsioonis (SD) telepilt, millele tulevad aga juurde valitavad subtiitrid.

Nimelt lisanduvad samast kuupäevast ETV ja ETV2 kanalile digitelevisiooni subtiitrid, mis annavad televaatajale võimaluse valida subtiitreid erinevas keeles - eesti, vene ja vaegkuuljate - või jätta need  kuvamata.

Subtiitrite korrektseks kuvamiseks tuleb televiisor või digiboks seadistada kuvama subtiitreid oma vajaduse järgi valitud keeles. Valesti seadistatuna võivad subtiitrid ekraanilt kaduda või kuvatakse subtiitreid, mis ei ole vaataja jaoks sobivas keeles.

Rahvusringhäälingu uus venekeelne telekanal ETV+ jõuab alates 28. septembrist eetrisse samuti HD-kvaliteedis.

Viasat üleminekut ei plaani

Üle satelliidi Eestis teleteenuseid pakkuval Viasatil paraku Eesti telekanaleid oma HD-kanalite sekka lisada plaanis pole.

«Oleme kaalunud ETV ja ETV2 HD kvaliteedis näitamist, kuid hetkel leiame, et meie HD kanalite valik on piisavalt mitmekesine,» ütles Viasati pressiesindaja Karin Laurima.

Leviral plaanis HD testkanalid

Eesti territooriumil vabalevikanalitele võrguteenust osutava AS Levira tehnikadivisioni juhi Aivar Kenderi sõnul ei ole Levira tänaseks saanud Eesti Rahvusringhäälingult tellimust ETV kanalite edastamiseks HD resolutsioonis.

«Küll aga lisandub esimesel võimalusel vabaleviteenuste hulka rahvusringhäälingu kanalite ETV ja ETV2 subtiitrite valik eesti ja vene keeles ning vaegkuuljatele,» ütles Kender.

Arvestades vabalevikanalite vaatajaskonna suurust  - 144 000 teleperet, millele lisandub 19 000 nn teist telerit peres - ja järgmisel aastal toimuvaid spordisuursündmusi (jalgpalli MM ja olümpiamängud) plaanib Levira siiski rahvusringhäälingu kanalite edastamist HD-resolutsioonis testversioonina oma uues DVB-T2 võrgus.

Täpsemat infot tähtajalise DVB-T2 võrgu testi ja potentsiaalse leviala kohta edastab ettevõte käesoleval sügistalvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles