Soome vahistas piiril Venemaa häkkeri

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Soome lipud
Venemaa ja Soome lipud Foto: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Soome võimud vahistasid piiril Venemaa kodanikust internetiärimehe ja programmeerija, keda USA võimud süüdistavad ulatuslikus arvutikuritegevuses. 

Veliki Novgorodis 39-aastane elanik Maksim Senah  peeti ühes Kagu-Soome piiripunktis kinni kümnekonna päeva eest Ameerika Ühendriikide palvel, teatab Fontanka.

Soome justiitsministeerium teatas täna pärastlõunal, et augusti alguses kinni peetud meest süüdistatakse USA-s arvutipettustes ja arvutite pahatarkvaraga nakatamises ning sel teel miljonite dollarite varastamises.

Rünnakud olid ministeeriumi teatel keskendunud USA, Soome ja mujal maailmas asuvatele arvutile.

Süüdistatavat hoitakse kinni Vantaas.

Venemaa välisministeerium teatab oma veebilehel, et mees peeti kinni sõidul Soomest Venemaale ebaseaduslikult. «Tegemist on järjekordse näitega Ameerika võimude õigusvastasest tegevusest Venemaa kodanike vahistamisest välismaal,» kommenteeris intsidenti ministeeriumi inimõiguste, demokraatia ja õigusriigi teemadega tegelev ametnik Konstantin Dolgov.

Dolgovi kinnitusel ei saa eelnevast tulenevalt tulla kõne alla Senahi väljaandmine USA-le. Soome võimudelt ootab Venemaa aga mehe suhtes kõigi põhiseaduslike õiguste tagamist.

Ka Fontanka.fi märgib, et tõenäoliselt on vahistamise põhjuseks internetiärimehe ametialane tegevus.

Maksin Senah puhkas augusti algul Hispaanias ja siirdus siis ette broneeritud suvilasse Soomes. Viimast kinnitab ka Soome uudisteleht MTV.

Soome seaduste kohaselt tuleb 45 päeva jooksul kinnipidamise hetkest esitada tõendid mehe kinnipidamise aluste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles