Veel kord vette kukkunud telefonidest – millised on viimased päästerõngad

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootamatu suvine jahutus võib saada saatuslikuks nutiseadmetele
Ootamatu suvine jahutus võib saada saatuslikuks nutiseadmetele Foto: Josiah Kamau/Josiah Kamau/BuzzFoto.com

Tavainimese suurim tehnoloogiline õudusunenägu on nähtavasti see, kui tema nutitelefon libiseb reeturlikust taskust WC-potti, ununeb purskkaevu  hüpates taskusse või tonksab töökaaslane lõunalauas oma küünarnukiga sellele klaasi vett.

Garantiiaja möödudes telefoni parandusse viies ootab ees nähtavasti vähemalt sajaeurone arve, samas võib seadmesse olla jäänud olulisi jäädvustusi inimese elust ja tegemistest. Väljaanne USA Today abiga anname nõuandeid, millised võiksid olla viimased tegevused oma nutiseadme päästmiseks.

1. Lülita seade välja!

Esimese reaktsioonina kipuvad inimesed kontrollima, kas telefon jäi töökorda, kuid see oleks ühtlasi ka halvim samm. Mõnest sekundist võib sõltuda, kas seade saab veel kunagi töökorda või mitte.

Ei tohi: Ära lülita telefoni sisse ega kontrolli, kas selle rakendused, ekraan jms töötavad. Igasugune nuppudele vajutamine võib olukorda vaid hullemaks teha.

2. Eemalda SIM-kaart ja lisavidinad

Telefonist tuleks nii kiiresti kui võimalik eemaldada katted, kaaned, SIM- ja SD-kaardid ja kõik muu, mis kuivab  väga hästi ka ise. Kui võimalik, siis tuleks eemaldada ka aku. Mida rohkem pääseb õhku kõikvõimalikest avaustest telefoni, seda parem.

Ei tohi: Ärge pange oma telefoni mikrolaineahju või kuuma kohta – kui vanni elab telefon mõnikord veel kuidagi üle, siis kuumus sulatab seadme peenelektroonika kindlasti üles.

3. Ime vedelik välja

Kui teil on olemas tolmuimeja, siis see on väikest otsikut kasutades parim viis niiskuse väljatõmbamiseks. Sobib hästi ka tavaline kõrs. Eesmärk on läbi kõikvõimalike telefoni avauste – kõrvaklappide pesa, laadimisava, kaardipesa, kõlar ja mikrofonniiskus kätte saada. Väljaimetavat vedelik tuleks kiiresti suust välja sülitada, kuna see võib sisaldada kemikaale.

Niiskuse väljaaurutamiseks on soovitatud ka telefoni ülelaadimist, kuna aeglane soojenemine ei oma nii suurt riski, kui ahi või föön, kuid samas tekib lühiseoht niiskunud mikroskeemides.

Ei tohi: vee väljasaamiseks ei tohi telefoni raputada, kuna see vaid laiendab niiskuse levikut telefonis. Selle asemel tasuks seadet puuvillase pehme riidega kuivatada.

4. Riis ja räni

Väljast kuivaks saanud telefon ei pruugi seda olla seest. Täielikuks kuivatamiseks tuleks kallata kaussi tavaline keetmata riis ja telefon sellesse matta. Riis on nimelt väga hea niiskuse imaja. Kui kingade, spordikaupade ja ka osa toiduainete ostmisest on alles jäänud suurem kogus ränipakikesi (Silica), võib sama hästi kasutada ka neid koos telefoniga kilekoti sulgedes.

Sama hästi võib telefoni panna ka konditsioneeri ette, kuna külm ja kuiv õhk eemaldavad niiskust suurepäraselt.

Riisi ja ränipakikeste kasutamisel tuleks telefoni nendega koos hoida kuni kolm päeva.

5. Lülita telefon sisse tagasi

Pudelihari on viimane tööriist, millega võib kogu telefoni üle puhastada ja kui selle harjastelt paistab niiskust, siis oodake veel 24 tundi. Pärast iga sammu järel vähemalt 24 tundi ootamist on käes tõehetk ja  võib proovida telefoni uuesti sisse lülitada.

6. Kas garantii kehtib veel

Osal telefonidel on küljes veel LCI indikaator (liquid contact indicator) – väike valge lakmuskleebis, mis muutub punaseks, kui puutub kokku veega. Garantii kaotab reeglina kehtivuse, kui indikaator on värvi muutnud.

Kui kellelgi lugejaist on Samsungi uuem telefon ja vajalikud sammud eelnevalt astutud, siis võib ta igal juhul kergendatumalt hingata, kuna see tootja pakub Baltimaades ka veekahjustusi puudutavat kindlustust. Lugeda saab selle kohta siit.

Kui kellelgi lugejaist on veel häid nippe, mis on märjaks saanud telefoni puhul aitab, siis jagagem seda ka teistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles