Teoks on saamas Uberi üks õudusunenägudest: juhid tuleb tööle võtta

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber mobiilirakendus.
Uber mobiilirakendus. Foto: SCANPIX

Äpipõhiselt veoteenust vahendav Uber sai eile USAs tohutu juriidilise tagasilöögi osaliseks, kui selgus, et oma eraautodega sõitjaid vedavaid inimesi tuleb käsitleda töötajatena.

Nimelt otsustas San Fransisco kohtunik Edward Chen, et juhtide töö iseloom on piisavalt lähedane tavatöötajatele ja seega ei saa California teedel sõitjaid vedavaid ligi 160 000 Uberi juhti käsitleda mitte sõltumatute töövõtjate, vaid ettevõtte töötajatena, vahendab Business Insider.

Kui Uber peaks kohtuasja ka ülemates astmetes kaotama, kaotab tema ärimudel igasuguse mõtte. Jutt käib ärimudelist, mis on teinud Uberist maailma ühe väärtuslikuma tehnoloogiaettevõtte, mille väärtuseks hinnatakse praegu 51 miljardit dollarit.

Sama saatus võib ees oodata ka kõiki kloonijaid, kes on sarnast vahendust levitamas kõikjale inimeste igapäevaellu  – alates tööriistade vahendamist ja lõpetades kulleriteenusega.

Töövõtjate muutumine töötajateks võib näiteks Uberi puhul tähendada kümneid miljoneid lisakulusid.

Kolm Uberi jaoks töötavat juhti nõudsid endasuguste muutmist ettevõtte töötajaks aastal 2013 sisseantud hagis.

Uberi pressiesindaja teatas, et ettevõte kaebab kohtuotsuse kindlasti edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles