Ametlik: Venemaa viib inimesed taas Kuule

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kosmoselaev Luna-25
Venemaa kosmoselaev Luna-25 Foto: Roscosmos

Venemaa teatas ametlikult, et plaanib toimetada inimesed enam kui 40-aastase vaheaja järel taas Maa kaaslasele Kuule.

Olukorras, kus USA on põhitähelepanu pööranud Marsi avastamisele, haub Venemaa kosmoseagentuur Roscosmos plaani rajada Kuule kõrgtehnoloogiline baas, luua seal inimeluks ja teadustööks sobilikud tingimused ning sisustada laborid, stardi- ja maandumisväli ja isegi observatoorium, vahendab Tech Insider.

Venemaal ega selle eelkäijal NSV Liidul pole vastupidiselt USA-le õnnestunud seni inimesi Kuule toimetada.  Nüüd on programm taas avatud ja aastal 2024 saadetakse Kuu lõunapoolusele esmalt ettevalmistustöid tegema kuukulgur nimega Luna 25.  Venemaa on varem teatanud, et selleks  aastaks võib olla ka juba 2019.

Insenerid on kosmosesõidukit juba ehitamas ja valminuna saab sellel olema näiteks kaheksa kaamerat, et aidata sel navigeerida, teha fotosid ja jälgida pinnasesse tungiva puuri tegevust.

Luna 25 elektroonika hakkab töötama patareide abil, mida toidab radioaktiivne materjal plutoonium-238, mis annab lagunedes soojust ja seda saab kerge vaevaga elektriks muuta. See aine, mille varud on peagi Maal lõppemas, pole ka nii ohtlik, kui selle tuumapommides kasutatav isotoop ja inimesele on see ohtlik vaid otseselt kopsu sattudes.

Foto: ROSKOSMOS

Paraku pole venemaa siiski Kuule-mineku plaanides üksi, oma koloonia on seal plaaninud rajada ka näiteks Euroopa kosmoseagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles