Sony tuli Berliini maailmamessil välja terve plejaadi uudistoodetega

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony uued kõrvaklapid
Sony uued kõrvaklapid Foto: Sony

Sony tuli Berliinis käival IFA elektroonikamessil välja terve plejaadi uudistoodetega – alates oma uue lipulaevaga nutitelefonide maailmas ja lõpetades põnevate kõrvaklappide ja üliõhukeste teleritega.

«Ma usun, et tarbeelektroonika valdkonnas on uuendusteks veel kõvasti ruumi. Sony pürgib jätkuvalt selle poole, et muuta teie elu paremaks ja võimaldada teil kogeda uusi võrreldamatuid elamusi,” ütles Sony Corporationi president ja tegevdirektor Kazuo Hirai ning asus siis tooteid «letile paigutama».

Esimene 4K ekraaniga ja ülikiirelt teravustava objektiiviga telefon

Kõige enam oodati Sony puhul vast uusimat nutitelefonide lipulaeva: 5,2-tollist Xperia Z5 ja selle 4,6-tollist kompaktversiooni, mis ettevõtte enda teatel peaks olema senitoodetuist eelkõige parima pildistamisfunktsiooniga ning teravaima ekraaniga.

Sony kaamerainseneride koostööna valminud mudelid on nimelt varustatud uuendusliku kaameratehnoloogiaga, mis ühendab endas 23 MP Exmor RS™-i mobiilisensori ja hübriidse automaatse teravustamise, millest viimases on omakorda ühendatud faasi tabamine ja kontrastituvastus.

Selle tulemuseks on maailma kõige kiirem automaatne teravustamine nutitelefonide hulgas - vaid 0,03 sekundit.

Telefonid on varustatud ka uuendusliku  suumimisvõimalusega, mis tagab selguse ning kõrge pildikvaliteedi fotode või video jäädvustamisel isegi 5-kordse suumi kasutamisel. Samuti on täiustatud pildistabilisaatoreid, mis hoiavad video jäädvustamisel kaamera värisemise minimaalsena isegi siis, kui telefon on kinnitatud näiteks liikuva jalgratta külge.

Foto: Sony

Esmakordselt on Xperia sisselülitusnupul sõrmejäljeandur, mis muudab telefoni avamise väga lihtsaks. Sony uued nutitelefonid on vee- ja tolmukindlad (IP65/68) ning nende lihtsa ja stiilse disaini juurde kuulub mattklaasist tagaosa, mis on nii pilkupüüdev kui ka mugav.

Lisaks neile kahele mudelile tutvustab Sony ka nutitelefoni Xperia Z5 Premium, millel on nutitelefonide valdkonnas maailmas esmakordselt 4K-ekraan. Peale selle, et mudel võimaldab kasutajatel jäädvustada 4K-videoid, saab neid Xperia Z5 Premium erakordsel 5,5-tollisel ekraanil ka taasesitada.

 Täiendavalt võimaldab mudel videot MHL-ühenduse kaudu edastada otse 4K-telerisse, nii et kasutajad saavad salvestatud 4K-videot mugavalt vaadata suurelt ekraanilt. Samuti on telefon varustatud 4K eraldusvõime suurendamise tehnoloogiaga, mis parandab tavafotode ja -videote kvaliteedi uskumatult teravaks 4K-eraldusvõimeks.

Nende nutitelefonide lisatoode, Hi-Res mürasummutustehnoloogiaga peakomplekt MDR-NC750, võimaldab kasutajatel Sony Xperia tootesarja integreeritud helitehnoloogiat nautida täiel määral. Kolm Xperia Z5 mudelit koos Xperia peakomplektiga tuuakse Jaapanis turule ja mujal maailmas esialgu valitud turgudele alates sügisest.

Summutatud müra

Uus kõrvaklappide seeria nimega h.ear ja uued Walkmani mudelid rikastavad kasutajate maailma eriti kõrgekvaliteedilise Hi-Res-heli, tagasihoidlikult elegantse disaini ja värvirohkusega.

Sony h.ear-seeriasse kuuluvad nii kõrvapealsed kui ka -sisesed klapid. Mudelid „H-ear on” (kõrvapealsed) on õhukesed ning peapaela ja korpuste ühenduskohad on vaevumärgatavad, mistõttu on kõrvaklappide disain tavapäraste kõrvaklappidega võrreldes palju lihtsam ja need sobituvad kasutaja kõrvadele suurepäraselt.

Peale selle on mudelid „h.ear in NC” maailma esimesed kõrvasisesed Hi-Res-klapid, mis on varustatud digitaalse mürasummutustehnoloogiaga.

Uus kompaktne NW-A25HN Walkman, mis on juba ise varustatud Hi-Res digitaalse mürasummutustehnoloogiaga, on pandud komplektiks kokku Hi-Res müra summutavate kõrvaklappidega. Sony uute värviliste Hi-Res helitoodete seeriaga on suurepärane heli enneolematult stiilne.

Peale selle tutvustas Sony Berliinis ZX-seeria uusimat mudelit NW-ZX100HN Walkman, mis on varustatud Hi-Resi digitaalse mürasummutustehnoloogiaga ja ka seda müüakse koos Hi-Res müra summutavate kõrvaklappidega. Walkmani pidev Hi-Res taasesitus on kuni 45 tundi ja seda on eelkäijatega võrreldes veelgi mugavam kaasas kanda.

Sony avalikustas Hi-Res helitoodete valiku suurendamisega ka mitu muud seonduvat toodet. Nende hulgas on helisüsteem CAS-1 ja autostereo RSX-GS9.

1000 kaadrit sekundis

Sony uusimate digitaalpildinduse pakkumiste hulka kuuluvad juba varem avalikustatud kaks võimsat lisa Sony Cyber-shot digikaamerate seeriasse - RX100 IV ja RX10 II. Mõlemal kaameral on üliaegluubis (kuni 40×) video jäädvustamise funktsionaalsus, seda kaadrisagedusel 1000, 500 või 250 kaadrit sekundis ja taasesituse vormingus 50p või 25p.  

Mõlemad mudelid on varustatud ka Exmor RS-i sensoriga, mis on maailmas esimene 3 1.0-tüüpi virnastatud CMOS-pildisensor, millel on täiustatud signaalitöötlusfunktsioon ja ühendatud DRAM-mälukiip. Exmor RS võimaldab kasutada ülikiiret moonutusvaba säriaega 1/32 000 sekundit, kõrglahutusega 4K-video jäädvustamist ja muud.

Sony teine varem avalikustatud kaamera on α7R II, mis on vahetatavate objektiividega kaamerate seeria α7 uusim liige. Sony uus täiskaader peeglita kaamerate lipulaev α7R II viib eraldusvõime (42,4 megapikslit), tundlikkuse (laiendatav kuni sättele ISO 102 400*5) ja automaatse teravustamise reageerimiskiiruse uuele tasemele.

See kõik on võimalik tänu kaameras α7R II olevale Exmor R-sensorile, mis on maailmas esimene taustvalgustusega täiskaader CMOS-pildisensor. Sensoril on 399 fokaalvälja faasi tabamise automaatse teravustamise punkti – mis on täiskaader-anduritel maailma kõige laiem automaatse teravustamise katvusala –, mis võimaldab kasutada kaamera erakordselt tundlikku hübriidse automaatse teravustamise süsteemi. Lõpetuseks on α7R II varustatud sisseehitatud viieteljelise pildistabilisaatoriga ja suudab jäädvustada 4K-videot sisemällu nii, et kõik pikslid loetakse välja (piksleid ei liigitata), mis teeb kaamerast kompaktse kaaslase, millel on siiski olemas kõik funktsioonid nii fotode kui ka videote jäädvustamiseks.

Telerid õhemad kui tikutopsid

Televiisorite osas tuli Sony Berliinis välja juba varem avalikustatud 4K BRAVIA teleritega, kaasa arvatud 65-/55-tolliste telerite seeriaga X90C, mis on ligi poole sentimeetriga tõmmanud tähelepanu kui kõige õhemate LCD-telerite seeria maailmas.

Foto: Sony

 Sony tutvustas Euroopa turgude jaoks ka 75-tolliseid X91C-seeria telereid, mille paksus on vaid 15 mm. Peale selle saab näha Sony S85C- ja S80C-seeria (65-/55-tollised) kumeraid 4K LCD-telereid. Iga seeria on varustatud ka 4K-protsessoriga Processor X1 ja Android TV-ga.

 Sony on alustanud koostööd ka video voogedastusteenustega, nagu näiteks Amazon Video, et tuua kasutajateni rohkem HDR-sisu (High Dynamic Range - suur dünaamiline ulatus), mis loob sügavamad mustad toonid, suurema ereduse ja rikkalikumad värvitoonid. Sony ainulaadse X-tended Dynamic Range-tehnoloogiaga varustatud 4K BRAVIA seeria toob HDRi visuaalsed elemendid kasutajateni paremini kui ükski teine praegu saadaolev teler.

Mängud virtuaalse reaalsusega

Näitusel saab järele proovida ka Sony Computer Entertainment virtuaalreaalsuse süsteemi Project Morpheus, kus mängija peab vaid VR-peakomplekti pähe panema ning teda ümbritseb terviklik 360-kraadine virtuaalmaailm, mis tekitab tunde, nagu oleks ta otse mängu sisse astunud.

Mängija pea suunda ja liikumist jälgitakse väga täpselt, nii et kui mängija pöörab pead, pöörleb virtuaalmaailma kujutis loomulikult ja intuitiivselt reaalajas. Project Morpheus on varustatud 5,7-tollise 1920 × RGB × 1080 eraldusvõimega OLED-ekraani ja võimega renderdada pilte kaadrisagedusel 120 kaadrit sekundis. Tulemuseks sujuvad visuaalsed efektid ning  kohaloleku tunne. Süsteem plaanitakse turule tuua 2016. aasta esimeses pooles.

Valgustav kõlar ja lähikuvaprojektor

Peale selle esitleb Sony oma Life Space UX seeria tooteid, mis loob täiesti uusi elavaid viise füüsilise ruumiga suhtlemiseks. 10 cm kuubikujuline kaasaskantav lähikuvaprojektor kuvab oma kompaktsest suurusest hoolimata 20–50-tollise kujutise, seadet saab asetada kõikjale, näiteks lauale või vastu seina.

Teine toode, valgustav kõlar Symphonic Light täidab ruumi iga nurga selge heliga. Mõlemad tooted on läbinud disainiuuenduse ja tulevad plaanipäraselt turule järgmisel kevadel.

Life Space UX-i seeriasse kuuluvad lisaks juba saadaolevad 4K-lähikuvaprojektor ning kõlaritega LED-lambipirnid ning selle eesmärk on fundamentaalselt muuta viisi, kuidas kasutajad suhtlevad end ümbritseva ruumiga.

«Seeria annab kasutajatele suurema vabaduse end ümbritseva keskkonna kasutamisel ja pakub seeläbi rikkalike uusi eluviise tähendusrikkamate ning tõeliselt interaktiivsete ruumide kaudu,» selgitab Sony.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles